Kanta-Häme

Janakkala tiukentaa vuorohoidon kriteerejä - Vanhempien työvuorolistoja pyydetään, harrastustoiminta ei riitä syyksi saada vuorohoitoa lapselle

Huoltajien on pyydettäessä toimitettava työvuorolistat todisteeksi vuorohoidon tarpeesta. Harrastustoiminta ei enää riitä perusteeksi saada vuorohoitoa lapselle.

Vuorohoidon kriteerit tiukentuvat hieman Janakkalassa. Päiväkodin johtaja Johanna Jalli-Karimäki sanoo, että muutos johtuu siitä, että vuorohoidon kysyntä on lisääntynyt ja resurssit pitää kohdentaa oikein.

– Lapsen etu on ensisijainen asia. Se, että lapsella on oikeus hyvinvointiin, huolenpitoon ja suojeluun. Meidän tehtävämme on puuttua asiaan, jos lapsen etu kärsii pitkistä hoitopäivistä. Toki vuorohoitoa tarjotaan silloin, kun sille on tarve.

Ennen kuin lapsi pääsee vuorohoitoon, tehdään tilannekohtainen selvitys vuorohoidon tarpeesta. Tarpeet ovat viime vuosina lisääntyneet.

– Kauppojen laajentuneet aukioloajat vaikuttavat siihen. Täällä Tervakoskella näkyy paljon myös vanhempien pitkät työmatkat, kun käydään pääkaupunkiseudulla asti työssä.

Janakkalassa on tämän vuoksi joustavoitettu tavallisten päiväkotien aukioloaikoja niin, että ne ovat tarvittaessa ja erikseen sovittaessa auki jo kello 6:sta lähtien tai menevät kiinni vasta kello 18. Normaalisti ne ovat kuitenkin auki vanhaan tapaan kello 6.30–17.

Mutta jos tällainen jousto ei riitä, lapsi tarvitsee vuorohoitopaikan. Vuorohoitoa on tarjolla Janakkalassa kahdessa päiväkodissa: Turengin Haltiassa ja Tervakosken Pikkuniitussa.

Kuitenkin ympärivuorokautista hoitoa tarjotaan ainoastaan Turengissa. Tervakosken Pikkuniittu on auki vain arkisin kello 5:n ja 23:n välillä.

Haltian päiväkodin vuorohoidossa on noin 45 lasta ja Tervakoskella 30 lasta. Pieni osa lapsista on sellaisia, jotka ovat normaalisti perhepäivähoidossa tai jossain päiväkodissa, mutta ovat silloin Haltiassa, kun tarvitsevat hoitoa yöaikaan tai viikonloppuna.

Yksi asia, jossa pelisääntöjä on jämäköitetty, on harrastustoiminta. Käytännön tiukennus perustuu Jalli-Karimäen mukaan tänä vuonna uudistettuun varhaiskasvatuslakiin.

– Harrastus ei riitä vuorohoidon syyksi edes siinä tapauksessa, että on kyse harrastustoiminnan ohjaamisesta, josta saa palkkion. Jos kyse ei ole varsinaisesta ansiotyöstä, vuorohoitoon ei ole oikeutta.

Kriteerien noudattamista aiotaan tästä lähtien myös valvoa tarkemmin kuin ennen.

– Pyydämme aika ajoin, esimerkiksi kerran vuodessa, vanhempien työvuorolistoja.

Tässä Janakkala seuraa Jalli-Karimäen mukaan isompien kuntien mallia.

– Niissä työvuorolistoja on pyydetty jo jonkin aikaa.

Lapsen hoidon tarve tulee ilmoittaa päiväkodille viimeistään kokonaista kalenteriviikkoa aiemmin sunnuntai-iltana, jotta työvuorolistat pystytään tekemään ajoissa.

Janakkalan sivistyslautakunta hyväksyi uudet pelisäännöt keskiviikkoisessa kokouksessaan. HÄSA