Kanta-Häme

Janakkala toimi määrärahan ylityksessä väärin

Janakkalan kunta menetteli viime syksynä virheellisesti perusturvan määrärahaylitystä koskevassa asiassa.

Kunnan olisi pitänyt tehdä talousarviomuutos, koska perusturvan toimialalla oli nähtävissä olennainen määrärahaylitys.

Sen sijaan kunta toimi niin, että se velvoitti muut toimialat säästämään hankinnoissa, jotta perusturvan yli 700 000 euron ylitys ei olisi aiheuttanut kuprua kunnan tilinpäätökseen.

Menettely onnistui, sillä perusturvan ylitystarve tuli katetuksi, ja loppujen lopuksi kunnan toimintakulut alittuivat budjettiin verrattuna. Janakkalan viime vuoden tilinpäätös on 1,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Koska perusturvan määrärahaylitys on olennainen, tilintarkastaja esittää vastuuvapauden myöntämistä tilikaudelta vain sillä edellytyksellä, että valtuusto hyväksyy tämän talousarviopoikkeaman.

Tarkastuslautakunta pyysi selvityksen asiasta sekä kunnanhallitukselta että perusturvalautakunnalta.

Kunnanhallitus korostaa lausunnossaan, että tavoitteena on edelleen, että talousarvio laaditaan parhaan olemassa olevan tiedon mukaisesti ja se, ettei talousarviovuoden aikana tehtäisi määrärahoja lisääviä talousarviomuutoksia.

Mikäli pakollinen muutostarve tulee eteen, pyritään tekemään kustannusneutraali talousarviomuutos jakamalla määrärahoja uudelleen toimialojen kesken ja tuomalla tällainen muutos valtuuston päätettäväksi. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic