Kanta-Häme

Janakkala toivoo vauhtia Viralan liittymän pysäkeille - Bussipysäkit halutaan Rastikankaan kasvaessa

Tanja Matikainen: Suunnitelmia päivitetään parhaillaan ely-keskuksessa.
Viralan liittymä. Kuva: Maps4News
Viralan liittymä. Kuva: Maps4News

Viralan eli Turengin moottoritieliittymään on jo pitkään suunniteltu bussipysäkkejä ja liityntäpysäköintiä. Hanke on kuitenkin edennyt perin hitaasti.

Nyt asia on kunnanjohtaja Tanja Matikaisen mukaan entistäkin tärkeämpi, kun läheiselle Rastikankaan yritysalueelle on suunnitteilla yli 400 henkeä työllistävä akkutehdas.

Matikaisen mukaan ely-keskuksessa laaditaan parhaillaan uuttaa suunnitelmaa pohjavesisuojauksen osalta, ja sen jälkeen liittymän toteutussuunnitelma päivitetään. Tämän jälkeen myös kustannusarvio voidaan päivittää uudelleen.

– Tästä keskustelemme myös perjantaina, kun vierailemme elyssä Helsingissä, Matikainen kertoo.

Ely-vierailu ei Matikaisen mukaan kuitenkaan johdu Virala-hankkeesta, vaan kyse on tavanmukaisesta vuosittaisesta tapaamisesta.

Matikainen korostaa, että kunta ja maakuntaliitto ovat pitäneet Viralan liittymähanketta tärkeänä jo ennen tietoa akkutehtaasta, ja molemmat tahot ovat ehtineet myös patistella elyä asiassa jo aikaisemmin.

– Mutta nythän liittymän bussipysäkkien merkitys vain kasvaa. Ei ole todennäköistä, että akkutehtaan kaikki 400 työpaikkaa täytettäisiin janakkalalaisilla.

 

Aiemman laskelman mukaan pysäkkien, liityntäpysäköinnin ja pohjaveden suojauksen kustannusarvio on lähes 8 miljoonaa euroa, josta Janakkalan kunnan osuus olisi 1,2 miljoonaa. Tämän verran kunta on myös varannut rahaa kuluvan vuoden budjettiin tätä hanketta varten.

Kunnan osuudeksi on sovittu puolet pysäkkien ja pysäköinnin rakentamiskustannuksista, mutta pohjavesisuojaus kuuluu kokonaan valtiolle.

– Mikäli liittymän kustannusarvio laskee, laskee myös kunnan osuus sen rahoituksesta, Matikainen sanoo.

Viralan liittymässä ei ole nykyään lainkaan bussipysäkkejä. Janakkalan ainoat moottoritien bussipysäkit ovat Tervakosken liittymässä. HäSa

 

Päivän lehti

3.7.2020