Kanta-Häme Janakkala

Janakkala turvautuu juustohöylään – Budjettia on karsittu, mutta kouluinvestointeihin ei ole koskettu

Budjettiesitykseen on tehty monenlaista karsintaa, mutta rakennusinvestoinnit toteutetaan suunnitellusti.
Ensi vuoden investointeihin Janakkalassa kuuluu Tervakosken liikuntahalli, jonka rakentaminen on parhaillaan alkamassa. Kuva työmaalta tiistaina. Kuva: Esko Tuovinen
Ensi vuoden investointeihin Janakkalassa kuuluu Tervakosken liikuntahalli, jonka rakentaminen on parhaillaan alkamassa. Kuva työmaalta tiistaina. Kuva: Esko Tuovinen

Janakkalan talousarvio näyttää ensi vuodelle miinustulosta, mutta kuitenkin ensi vuosi on parempi kuin kuluva vuosi.

Näin voisi kiteyttää kunnan taloustilanteen. Positiivista on se, että nelivuotisen suunnitelmakauden aikana talous kuitenkin kääntyy plussalle, niin kuin lain mukaan pitääkin.

Karsintaa kovalla kädellä

Kunnanhallitus sai budjettiesityksensä valmiiksi maanantai-iltana, ja kunta tiedotti budjetista tiistaina.

Tiedotteen mukaan kunnanhallitus hyväksyi kunnanjohtajan tekemät 6,5 miljoonan euron karsinnat investoinneista, ja karsi vielä itse lisää 1,3 miljoonaa euron edestä.

Lisäksi kunnanhallitus hyväksyi kunnanjohtajan tekemät 3,5 miljoonan euron käyttömenokarsinnat.

Karsinnat eivät kuitenkaan koske Janakkalan kouluinvestointeja eivätkä muitakaan rakennusinvestointeja. Näin esimerkiksi Turengin koulukeskuksen rakentaminen on alkamassa ihan suunnitelmien mukaan ensi vuoden loppupuolella, ja Tervakosken koulukeskuksen rakentaminen alkanee vuonna 2022.

Nyt on alkamassa Tervakosken liikuntahallin rakentaminen, ja tämän vuoden puolella alkavat myös Tervakosken terveysaseman rakennustyöt.

Tähän aletaan pian rakentaa Tervakosken liikuntahallia. Kuva Esko Tuovinen

Infran rakentamista voidaan siirtää

Investointimenojen karsinta koskee kunnanhallituksen puheenjohtajan Pirjo Alijärven (sd.) mukaan infrainvestointeja.

– Lykkäämme sellaisia investointeja eteenpäin, joita ei ole ehditty aloittaa.

Kunnanjohtaja Tanja Matikainen kertoo, että uuden Ilveslinnanrannan alueen kunnallistekniikan rakentamista voidaan siirtää eteenpäin parilla vuodella, mikä sekin parantaa ensi ja seuraavan vuoden talouslukuja.

Myös Ilveslinnan alueen leikkipaikan rakentamista voidaan siirtää, sillä omakotirakentaminen tällä alueella ei ole kunnolla lähtenyt käyntiin.

Lisäksi esimerkiksi Kiipulan kevyenliikenteen väylä ei nyt näy investointilistalla, sillä kunta aikoo vielä neuvotella Kiipulasäätiön kanssa sen osallistumisesta kustannuksiin.

– Uudet neuvottelut tarvitaan, sillä kustannusarvio on tarkentunut, Alijärvi selvittää.

Tuloutuksia korotetaan

Tulopuolelle kunta saa lisäeuroja, kun se korottaa liikelaitoksensa ja yhtiöittensä tuloutuksia kunnalle.

– Janakkalan Vesi on maksanut kunnalle 100 000 euron tuloutuksen, ja se nostetaan 200 000 euroon. Janakkalan Asunnot ei ole maksanut mitään, mutta ensi vuodesta alkaen se maksaa kunnalle 100 000 euron tuloutuksen. Janakkalan Teollisuusalueet on maksanut 100 000 euroa, ja tämä pidetään ennallaan, Matikainen selvittää.

Näistä tuloutuksista kertyy kunnan budjettiin ensi vuodesta alkaen 400 000 euroa joka vuosi.

Kunnanjohtajan mukaan vesilaitoksen tulos mahdollistaa tuloutuksen lisäyksen, eikä vesimaksuja siis tarvitse tämän takia nostaa.

Kaksi tulosaluetta yhdistetään

Yksi merkittävä rakenteellinen uudistus on luvassa. Talousarvioesitys nimittäin yhdistäisi ikääntyneiden ja vammaisten palvelut samaan tulosalueeseen. Tällä tavoitellaan sujuvampaa palvelua ja toisaalta säästöjä, kun väliportaan esimiehiä tarvitaan nykyistä vähemmän.

Uusia vakanssejakin on tulossa. Kotihoitoon esitetään neljää lähihoitajaa, sillä kunta ottaa hoitaakseen kotihoidon yökäynnit helmikuun alusta lähtien.

Tämän muutoksen piti alun perin tulla voimaan jo vuoden alussa, mutta yhden kuukauden lykkäyksellä saadaan silläkin hieman säästöä ensi vuoden budjettilukuihin.

Nuorille hyvinvointiohjaaja

Sivistystoimeen kunnanhallitus esittää uutta hyvinvointiohjaajaa, jonka tehtävänä on nuorten kohtaaminen ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen. Tästä tehtiin esitys jo viime keväänä, mutta kunnanhallitus päätti tuolloin, että asiasta päätetään talousarvion yhteydessä.

Perhekeskuksen resursseja vahvistetaan yhdellä palveluohjaajalla ja sillä että toiminnanjohtajan työaika muuttuu puolikkaasta kokoaikaiseksi.

Liikuntapuolelle Turenkiin on luvassa uusi urheilukenttä vuonna 2022, mutta sen paikkaa ei ole päätetty. Tervakoski on saamassa monitoimikaukalon jo ensi vuonna.

Uuden uimahallin rakentaminen Tervakoskelle ei mahdu seuraavaan suunnitelmakauteen muuta kuin nykyisen hallin purkamisen osalta, joka on merkitty vuodelle 2023.

Janakkalan valtuusto päättää budjetista ja veroprosentista 11. marraskuuta. HäSa

 

JANAKKALAN TALOUSARVIOESITYS
talousarvio 2020: talousarvio 2019:
verotulot: (milj. e) 66,4 64,7
valtionosuudet: (milj. e) 27,1 23,5
toimintakate: (milj. e) 90,5 86,7
nettoinvestoinnit: (milj. e) 12,0 16,8
vuosikate: (milj. e) 3,3 1,5
lainat: (milj. e) 54,1 57,5
lainat/asukas: (€) 3288 3473
poistot:  (milj. e) 4,8 5
vuosikate poistoista: (%) 69,7 29,1
tuloveroprosentti: 21,00
yleinen kiinteistöveroprosentti: 1,10
vakituisen asunnon kiinteistövero: 0,50
vapaa-ajan asunnon kiinteistövero: 1,10
rakentamaton tontti (jos on): 4,00
TA 2019 on valtuuston kesäkuussa 2019 hyväksymä muutettu talousarvio
Luvut on ilman liikelaitosta (Janakkalan Vesi)
Toimintakate on käyttömenot, joista on vähennetty käyttötulot.
Nettoinvestoinnit kertovat, kuinka paljon kunta tarvitsee omaa tai lainarahaa investointiensa rahoittamiseen.
Vuosikate kertoo kuinka paljon kunnan tuloista jää kulujen jälkeen käytettäväksi investointeihin ja lainojen lyhennyksiin. Sen olisi syytä olla vähintään yhtä iso kuin poistojen määrä.
Poisto on rakennusten, koneiden ja laitteiden kulumisen ja vanhenemisen huomioon ottamista. Poisto merkitään kuluksi ja siirretään käyttöpääomaan.

 

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic