Kanta-Häme

Janakkala vähentää opetustunteja kouluissa

Janakkalan ensi vuoden budjetti sisältää säästöjä, joista ei aiemmin ole julkisesti puhuttu. Valtuutettu Heikki Salmi (sd.) arvosteli valtuustokauden viimeisessä kokouksessa sitä, että kunta aikoo vähentää opetustunteja.

– Opettajat taitavat olla ainoa ammattiryhmä, jonka palkasta otetaan nyt pois. Mutta jos kouluverkkoselvitys olisi tehty ensin, lapset saisivat saman opetuksen kuin nyt, mutta isommissa ryhmissä.

Tukiopetus vähenee

Vihreiden Pia Marttinen oli huolissaan siitä, kuinka tuntikehyksen supistaminen vaikuttaa tukiopetukseen.

Jo aiemmin julkistettu Löyttymäen koulun lopettamissuunnitelma aiheutti myös keskustelua. Budjetti antaa koululle rahaa vain kevätlukukautta varten.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen Jaana Lamberg (kesk.) huomautti, että kyläläisten aloite Itä-Janakkalan koulusta tulee lautakunnan käsittelyyn vasta tällä viikolla.

Opetusasioista ei tehty yhtään muutosesitystä. Niitä tehtiin neljästä asiasta: työllistämisestä, kotihoidon tuen kuntalisästä, maahanmuuttajien sosiaalityöntekijästä ja liikuntapaikkarahoista.

Työllistämisrahoihin ei lisäystä

Kalevi Ilmarinen (sd.) esitti, että työllistämisrahoihin olisi lisätty 50 000 euroa. Hän esitti myös, että kotihoidontuen kuntalisää ei maksettaisi perheille, joiden yhteenlasketut tulot ylittävät 50 000 euroa.

Kumpikin esitys hävisi äänestyksen. Kotihoidontuen kuntalisään tulee kuitenkin yksi muutos, josta ei keskusteltu valtuustossa. Kuntalisää ei makseta enää ensi vuonna esikouluikäisistä lapsista.

Tästä muutoksesta teki kunnanhallituksessa esityksen Jussi Mattila (kok.), ja hallitus hyväksyi sen yksimielisesti.

Jaana Kivistö (vas.) esitti valtuustossa, että maahanmuuttajien sosiaalityöntekijän virka perustettaisiin vakinaisena eikä vuoden määräaikaisena virkana. Esa Pohjantähti (sd.) puolestaan esitti, että liikuntapaikkojen ylläpitoon varattaisiin 20 000 euroa lisärahaa.

Kumpikaan esitys ei saanut valtuuston hyväksyntää. Liikuntapaikkarahaa koskevassa äänestyksessä peräti yhdeksän valtuutettua äänesti tyhjää.

”Salaisuuksien aarrearkku”

Vaikka muutoksia ei lopulta tehtykään, valtuusto keskusteli budjettiasioista pitkään. Raija Ranta-Porkka (sd.) ja Anssi Lepistö (vihr.) arvostelivat budjettia siitä, etteivät tulevat säästöt vielä näy siinä. Pitkin loppusyksyähän on puhuttu siitä, että talouden tervehdyttäminen on tarkoitus aloittaa ensi vuoden alussa, kun uusi valtuusto astuu remmiin.

Ranta-Porkka puhui aiebudjetista ja salaisuuksien aarrearkusta, Lepistö puolestaan satukirjasta.

Jaana Kivistö (vas.) arveli, että budjettikirja sisältää asioita, joita tavallisen valtuutetun on vaikea sieltä nähdä.

– En tiedä, mitä kiviä kakkuun on leivottu.

No, se ainakin keskustelusta kävi ilmi, että katuvalaistusta aiotaan ensi vuonna vähentää.

Vyönkiristys edessä

Janakkala joutuu kiristämään vyötä, sillä ensi vuoden budjetti on peräti 2,5 miljoonaa euroa miinuksella. Kunnan verotulot vähenivät selvästi jo tänä vuonna.

Kuudelletoista valtuutetulle maanantai-illan kokous oli ainakin toistaiseksi viimeinen valtuuston kokous. Seuraavalle valtuustokaudelle jatkaa nykyisistä valtuutetuista 27 henkilöä. He kokoontuvat ensimmäisen kerran 14. tammikuuta. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic