Kanta-Häme

Janakkala vaiheistaa koulukeskusten rakentamista – Syynä huonontuneet talousluvut

Janakkalan kunta säästää kustannuksissa, kun molempien taajamien koulukeskukset toteutetaan niin, ettei väistötiloja tarvita.
Kuvassa nykyinen Tervakosken alakoulu. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Janakkalan koulukeskussuunnitelmiin esitetään muutosta vaiheistuksen osalta.

Kunnanhallitus muutti budjetti- ja taloussuunnitelmaesitystään maanantaina niin, että myös Tervakosken koulukeskus rakennettaisiin kahdessa vaiheessa. Aiemman suunnitelman mukaan kaksivaiheisesti olisi rakennettu vain Turengin koulukeskus.

Myös rakentamisjärjestykseen ja -vuosiin tuli muutoksia.

Turengin alakoulu säilyttää sijansa ensimmäisenä toteutettavana kohteena. Se rakennetaan vuosina 2020–2021. Seuraavaksi aiotaan toteuttaa Tervakosken yläkoulu vuosina 2022–2023.

Sitten hypätään taas Turenkiin rakentamaan yläkoulua alakoulun yhteyteen vuosina 2024–2025. Viimeiseksi toteutetaan Tervakosken alakoulu uuden yläkoulun viereen vuosina 2026–2027.

Ensi vuosi käytetään Turengin koulukeskuksen kokonaissuunnitteluun, ja vuonna 2021 suunnitellaan Tervakosken koulukeskusta.

Uusien suunnitelmien taustalla ovat kunnan huonontuneet talousluvut. Verotulot vähenevät ennakkotiedon mukaan selvästi jo tänä vuonna, mutta myös verotuloennuste näyttää kurjalta.

– Seuraavalla suunnitelmakaudella verotulomme vähenevät kaksi miljoonaa euroa ja valtionosuudet 170 000 euroa, kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) kertoi tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Suunnitelmakausi tarkoittaa vuosia 2019–2020.

Kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Osmo Tokeensuu (kesk.) ja puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) tiedottivat muuttuneista koulukeskussuunnitelmista tiistaina.

Uudella vaiheistuksella rakentamistahtiin saadaan väljyyttä.

– On myös mahdollista harkita rakentamisaikataulua uudestaan sen mukaan miten resurssit antavat myöten, kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Osmo Tokeensuu (kesk.) sanoi.

Toteutusjärjestys on valittu nykyisten tilojen kunnon perusteella.

Kunnan talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela kertoi, että merkittävä säästö tulee siitä, ettei väistötiloja tarvita. Aiempi suunnitelma olisi vaatinut ulkopuoliset väistötilat Tervakosken yläkoulua ja lukiota varten.

– Olemme varmistaneet, että Tervakosken koulukeskusta voidaan rakentaa samaan aikaan, kun yläkoulu toimii nykyisissä tiloissaan samalla tontilla, Jokela sanoo.

Tervakosken koulukeskuksen tontille tuleva liikuntahalli ehditään rakentaa valmiiksi ennen kuin itse koulukeskusta aletaan rakentaa. Siksi liikuntahallin tiloja voidaan käyttää koulun väistötiloina.

 

Pirjo Alijärvi kehui kunnanhallitusta siitä, että se pystyi saamaan aikaan uuden esityksen tilanteessa, jossa talousluvut huononivat selvästi. 

– Olisi ollut vastuutonta olla reagoimatta muuttuneeseen tilanteeseen, Alijärvi sanoi.

Osmo Tokeensuu iloitsi siitä, ettei käyttötalousmenoihin tarvitse nyt puuttua.

Uusi talousarvioehdotus on 2,2 miljoonaa euroa miinuksella. Edellisessä eli lokakuisessa esityksessä miinusta oli 2,0 miljoonaa.

Muihin kuin kouluinvestointeihin kunnanhallitus ei esitä muutoksia. Valtuusto päättää ensi vuoden budjetista ja suunnitelmakauden taloussuunnitelmasta 10. joulukuuta. HÄSA

 

Artikkeli päivitetty kauttaaltaan 27.11. klo 20.45

Päivän lehti

11.8.2020