Kanta-Häme Janakkala

Janakkala: Valmistautuminen kuntavaaleihin alkuvaiheessa – Kokoomuksessa vaalityöhön lähdetään uudenlaisella taktiikalla

Janakkalan demareilla on tavoitteena täysi ehdokaslista. Kokoomus aikoo hoitaa vaalityön aivan uudella tavalla.
Kuva: -
Kuva: -

Janakkalassa puolueryhmät alkavat vähitellen valmistautua huhtikuun kuntavaaleihin, mutta ainakaan suurimmat ryhmät eivät vielä anna mitään nimiä julkisuuteen.

– Normaali ydinjoukko meillä on kasassa, eikä tässä vaiheessa ole luopujia tiedossa, kertoo Janakkalan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Pirjo Alijärvi.

 

Janakkalan keskustan puheenjohtaja Juhani Pohjus kertoo, ettei vaalityötä ole yleisesti vielä aktiivisesti aloitettu, vaikkakin työryhmä on ahkeroinut koko kesän.

– Ensin on vuorossa keskustan puoluekokous, josta odottelemme linjauksia, Pohjus sanoo.

Puheenjohtaja Marko Ahtiainen kertoo puolestaan, että Janakkalan kokoomus lähtee tuleviin vaaleihin uudella tavalla.

– Emme edes tavoittele ihmisiltä mitään sitoumuksia tässä vaiheessa, vaan ensin valmistelemme yhdessä vaaliohjelman. Niin ne ihmiset, jotka ehdokkaiksemme lähtevät, pääsevät siihen työhön mukaan. Näin heidän ei tarvitse sitoutua johonkin ylhäältä päin annettuun.

Ahtiainen huomauttaa myös, ettei puoluekannasta sinänsä voi päätellä, minkälaista paikallispolitiikkaa mikin ryhmä ajaa.

– Esimerkiksi jossakin kunnassa kokoomusryhmä voi ajaa ulkoistamista ja jossain toisessa kunnassa sitä, että palvelut tuotetaan itse. Jossain kunnassa kokoomus on lähikoulujen puolella ja toisessa kunnassa se kannattaa suurempia yksiköitä, Ahtiainen vertailee.

 

Kokoomuksen tavoitteena on saada listalleen yli 30 nimeä, ja keskustan tavoite on samaa luokkaa. Demarit tavoittelevat täyttä listaa eli 49:ää ehdokasta.

Ahtiaisen mukaan kokoomus haluaa listalleen ihmisiä eri sosiaaliryhmistä ja ammateista. Sellaisella listalla on määrä päästä kunnan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Juhani Pohjus muistuttaa, että kuntatalouden tila on vaikea niin Janakkalassa kuin yleisestikin.

– Se ei ole kuitenkaan näkynyt täällä siinä, miten tulevat vaalit kiinnostavat. Ehdokkaat eivät näytä pelkäävän haasteita.

Samaa mieltä on Pirjo Alijärvi.

– Ei ole ollut näkyvissä, että tulevia säästöpäätöksiä pelättäisiin.

 

Viime vaaleissa demarit säilyivät kunnan suurimpana puolueena (10 valtuutettua) ja keskusta säilytti kakkostilansa (8 valtuutettua). Kokoomuksen paikkamäärä supistui viiteen, mutta se säilytti silti kolmannen sijansa.

Nykyisessä valtuustossa tasavahvoja kolmen hengen ryhmiä ovat vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset. Kristillisdemokraateilla on perinteisesti ollut yksi valtuutettu.

Viime vaaleissa valittiin ensimmäistä kertaa valtuustoon 33 jäsentä aiemman 43:n sijasta.

 

Lisää aiheesta:

Hattulassa ollaan vaaliasetelmissa vielä alussa – Kielteinen julkisuus saattaa vaikuttaa vaali-innostukseen (30.8.2020)

Hämeenlinnassa kaikkien puolueiden listoilla on tilaa, vielä voi tavoitella vallan kahvaa (30.8.2020)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic