Kanta-Häme

Janakkala valmistelee alijäämäistä budjettia

– Näyttää todella huonolta, sanoo Janakkalan talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela kertoessaan ensi vuoden budjetin valmistelusta.

Budjetin lähtökohtana on noin 1,5–1,6 miljoonan euron alijäämäinen tulos. Tästä raamista kunnanhallitus päätti kesäkuussa.

Ylijäämää neljän vuoden päästä

Myös vuodet 2016 ja 2017 ovat suunnitelmien mukaan alijäämäiset. Ensimmäinen ylijäämäinen tulos on luvassa vasta vuonna 2018.

Janakkalan taseessa on tällä hetkellä noin 1,4 miljoonaa euroa ylijäämää, mikä ei kovin paljon. Kuluvasta vuodesta pitäisi talousarvion mukaan tulla noin 1,1 miljoonaa euroa alijäämäinen, mikä tarkoittaisi, että ylijäämää jäisi taseeseen enää 300 000 euroa.

Toisaalta viime valtuuston kokouksessa keskusteltiin perusturvan 550 000 euron ylityspaineesta tälle vuodelle.

– Jos se toteutuu, ja jos verotulot eivät ylity arvioidusta, me olemme jo tämän vuoden jälkeen alijäämäinen kunta, Jokela varoittelee.

Perinteiseen tapaan eri hallintokunnat ovat tehneet omat budjettiesityksensä. Kunnanjohtaja on karsinut näitä esityksiä, ja kunnanjohtajan budjettiesitys menee tällä viikolla kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Kaikki keinot mietittävä

Hallintokunnat ovat esittäneet budjettiin joitakin virkoja ja toimia. Niiden läpimeno on Jokelan mukaan kiinni siitä, hyväksyykö kunnanhallitus kunnanjohtajan tekemät karsinnat.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin huomauttaa, että rahat eivät riitä siinäkään tapauksessa, että karsintaa tehdään.

– Mikään ei ole enää itsestään selvää. Voi olla, että kunnanhallitus joutuu keskustelemaan jopa henkilöstön vähentämisestä.

– Olemme tilanteessa, jossa kaikki keinot pitää miettiä uudelleen. Taloudellinen tilanteemme on heikompi kuin silloin, kun talouden tasapainottamisohjelmaa tehtiin.

Janakkalan valtuusto päätti talouden tasapainottamisohjelmasta TPO:sta kesäkuussa 2013. Siitä oli määrä saada vuoden 2017 loppuun mennessä 4,6 miljoonan euron säästöt.

– TPO:n tavoitteita ei ole kaikilta osin saatu toteutettua. Kuluvana vuonna säästöjä jää toteutumatta noin 400 000 euron edestä, Jokela sanoo.

Veroprosentti nousee vuonna 2017

Kunnanhallitus pui budjettia tällä viikolla sekä torstaina että perjantaina. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole vielä tietoa, milloin budjettikirja saadaan valmiiksi.

Jokelan mukaan budjetti julkistetaan aikaisintaan marraskuun ensimmäisellä viikolla.

Janakkalan veroprosenttia nostettiin kuluvalle vuodelle 0,75 prosenttiyksikköä. Nykyinen veroprosentti on 20,50. Veroprosentti on tarkoitus pitää tässä lukemassa myös vuonna 2016. Myöskään kiinteistöveroihin ei ole tulossa korotuksia.

Nykyisten suunnitelmien mukaan seuraava veronkorotus olisi edessä vuodeksi 2017. Silloin veroprosentti kapuaisi tasan 21:een. (HäSa)