Kanta-Häme

Janakkalaan ehdotetaan kahta yhtenäiskoulua

Janakkala

Janakkalassa kunnanhallitus esittää, että Turenkiin ja Tervakoskelle rakennettaisiin molempiin uudet koulukeskukset, jotka otettaisiin käyttöön syksyllä 2021.

Esitys sisältyy lähivuosien taloussuunnitelmaan, joka tulee yhdessä kunnan ensi vuoden talousarvion kanssa valtuuston käsittelyyn reilun kahden viikon kuluttua.

Sivistysjohtaja Jouni Wilpola sanoo, että ratkaisu olisi toteutuessaan valtava loikka nykytilanteeseen verrattuna.

– Se olisi kunnan elinvoiman ja palvelutason takia todella hieno asia, Wilpola sanoo.

Ajatuksena on, että molempiin kuntakeskuksiin rakennettaisiin yhtenäiskoulut, joissa olisi tilat kaikenikäisille koululaisille esiopetuksesta lukiolaisiin. Turengissa yhtenäiskoulun oppilasmäärä voisi olla jopa 1 400 ja Tervakoskella 700.

Esitykseen sisältyy myös pienten kyläkoulujen karsiminen, mikä ei koskaan ole kunnissa helppo ratkaisu.

Wilpola sanoo kuitenkin, että Janakkalassa ei ole aiemmin pystytty tarjoamaan mitään parempaa kyläkoulujen tilalle, mutta uudet koulukeskukset muuttaisivat tämän tilanteen.

– Turengissa ja Tervakoskella nykyiset koulurakennukset ovat elinkaarensa päässä, eivätkä ne ole olleet houkutteleva vaihtoehto. Uusien koulukeskusten ansiosta Janakkalan koululaisille voitaisiin tarjota nykyaikainen ja ajanmukainen oppimisympäristö.

Janakkalassa alettiin aiemmin syksyllä kerätä nimiä kuntalaisaloitteeseen uusien koulutilojen rakentamiseksi Turenkiin ja Tervakoskelle. Aloitetta on perusteltu muun muassa koulujen sisäilmaongelmilla.

Taloussuunnitelman ehdotus noudattelee Janakkalan kasvatus- ja koulutuslautakunnan linjauksia.

Kunnanhallitus pohti hankkeiden aikataulua, sillä kunnanjohtaja Tanja Matikainen esitti, että Tervakosken koulukeskus olisi valmis jo syksyksi 2020 ja Turengin 2021.

Kunnanhallitus päätyi kuitenkin ehdottamaan, että molemmat toteutettaisiin yhtä aikaa syksyksi 2021.

Jouni Wilpola sanoo, että jos suunnitelma hyväksytään, seuraavaksi laaditaan tarveselvitys. Sen yhteydessä päätetään myös, minkä koulujen toiminta lakkaa. Kaikkein pienimpien eli Heinäjoen, Tanttalan ja Vähikkälän koulujen toiminta on linjattu loppuvaksi jo ennen uusien koulujen valmistumista.

Wilpola arvelee, että koulukeskusten rakentaminen kestää vähintään kaksi vuotta. Töiden pitäisi siis käynnistyä viimeistään vuonna 2019.

– Kustannusarvio ja kaikki muu tarkentuvat myöhemmin, mutta toteutuessaan koulukeskukset olisivat kunnan historian ylivoimaisesti suurin investointi.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic