Kanta-Häme

Janakkalaan ei haluta sairauslomien puhelintodistuksia

Janakkalan ylilääkäri ja perusturvajohtaja suhtautuvat kielteisesti ehdotukseen, että sairauslomatodistus voitaisiin myöntää puhelinkeskustelun perusteella myös Janakkalan terveyskeskuksessa.

Hämeenlinnassa tällainen käytäntö on ollut voimassa jo pitkään. Tosin viime keväänä aluehallintovirastolta (avi) tuli ohjeistus, joka kielsi puhelimitse myönnettävät todistukset. Avi kuitenkin perui kieltävän ohjeistuksen tänä syksynä, ja Hämeenlinnan terveyskeskus sai jatkaa puhelinkäytäntöään.

Hämeenlinnassa tuli ruuhkaa

Hämeenlinnassa oltiin helpottuneita. Esimerkiksi ylilääkäri Virpi Kröger sanoi Hämeen Sanomissa, että terveyskeskuksen ajanvaraus ruuhkautui pahasti sinä aikana, kun puhelintodistuksia ei saanut kirjoittaa. Hän katsoi myös, että infektioiden tartuntariski lisääntyi, kun esimerkiksi flunssapotilaat tulivat vastaanotolle sairauslomatodistuksen takia.

Janakkalassa kunnanvaltuutettu Maria Penttinen (kesk.) teki avin viime päätöksen jälkeen valtuustoaloitteen, jotta myös Janakkalan terveyskeskuksessakin alettaisiin kirjoittaa sairauslomatodistuksia puhelinkeskustelun perusteella.

Aloite ei kuitenkaan ole johtamassa muutoksiin Janakkalassa. Ylilääkäri Juha Tiainen ja perusturvajohtaja Matti Valtonen katsovat, ettei terveyden- tai sairaanhoitajaa voida velvoittaa allekirjoittamaan todistusta, mikäli tämä ei voi riittävästi varmistua todistuksen oikeellisuudesta.

”Voi lisätä hoitajien kuormitusta”

He arvelevat myös, että puhelintodistuksia kirjoittava hoitaja saattaa joutua suurempaan työkuormitukseen kuin sellainen hoitaja, joka suhtautuu asiaan kriittisesti. He katsovat myös, ettei ole osoitettu, että sairauslomatodistusten hakijat lisäisivät tartuntoja.

Niin ikään ylilääkärin ja perusturvajohtajan mielestä on varottava sitä, ettei oteta käyttöön työmenetelmiä, jotka saattavat vähentää terveyspalvelujen arvostusta kuntalaisten keskuudessa.

He katsovat lisäksi, ettei Janakkalan terveyskeskuksessa ole akuutin vastaanottokapasiteetin ”kriittistä puutetta”.

Janakkalan perusturvalautakunta käsitteli aloitetta ja virkamiesten sitä varten tekemää selvitystä torstaina. Seuraavaksi asia menee kunnanhallituksen ja valtuuston käsiteltäväksi. (HäSa)