fbpx
Kanta-Häme

Janakkalaan jälleen nuorisovaltuusto

Janakkalaan perustetaan jälleen nuorisovaltuusto. Toimintaan on ilmoittautunut yhdeksän nuorta.

Kunnan nuorisosihteeri Sanna Laine on tyytyväinen ilmoittautuneiden määrään ja innokkuuteen. Mukaan on tulossa tyttöjä ja poikia, joista suurin osa on 14–15-vuotiaita. He ovat kotoisin eri puolilta kuntaa.

Tulevat valtuutetut ovat Turengin ja Tervakosken yhteiskoulujen oppilaita. Lukiosta ei tässä vaiheessa ole tulossa edustusta.

Valtuustoon voidaan valita enintään kymmenen nuorta. Vaaleja ei siten tarvinnut järjestää, vaan kaikki halukkaat pääsevät nuorisovaltuuston jäseniksi.

Janakkalassa on toiminut aiemminkin nuorisovaltuusto, mutta toiminta hiipui viime vuosikymmenen alkuvuosina. Sen jälkeen nuorilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa niin sanotussa nuorisofoorumissa, jonka toiminta on hieman vapaamuotoisempaa kuin varsinaisen nuorisovaltuuston toiminta.

– Meidän nuorisofoorumia on muualla vähän ihmetelty, koska monissa kunnissa on nuorisovaltuustot. Kuntalaki on muuttunut ja uusi nuorisolaki on tulossa, ja nekin antavat nykyistä enemmän velvoitteita toiminnalle. Siksi halusimme meillekin nuorisovaltuuston, Sanna Laine selvittää.

Toiminta alkaa lokakuussa, ja valtuutettujen toimikausi on kaksi vuotta. Nuorisovaltuuston edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus neljässä kunnallisessa lautakunnassa: teknisessä lautakunnassa, kasvatus- ja koulutuslautakunnassa, elämänlaatulautakunnassa ja ympäristölautakunnassa.

– Sama oikeus oli myös nuorisofoorumin edustajalla, Laine kertoo.

Nuorisovaltuusto järjestää keskustelutilaisuuksia ja koulutuksia. Sen tehtävänä on myös ottaa kantaa sekä tehdä esityksiä, lausuntoja ja ehdotuksia nuoria koskevissa asioissa.

Nuorisovaltuusto saa myös tehdä esityksen niin sanotun tsemppirahan jakamisesta. Tsemppiraha on varattu nuorten omiin hankkeisiin, ja sen jakamisesta päättävät nuorisosihteeri ja kulttuurisihteeri.

Elämänlaatulautakunta käsittelee nuorisovaltuuston perustamista tiistaina, ja asia menee vielä kunnanhallituksen päätettäväksi. HäSa

Menot