Kanta-Häme

Janakkalaankin muodostettiin koalitio

Janakkalan luottamuspaikkaneuvotteluja käydään nyt uudelta pohjalta. Demarit, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset perustivat viime perjantaina teknisen vaaliliiton. Tällä koalitiolla on yhteensä 22 paikkaa valtuustossa, joten sillä on valtuuston enemmistö.

Kalevi Ilmarinen (sd.) korostaa, että kyseessä on vain tekninen vaaliliitto – mitään yhteistä ohjelmaa tai valtuustosopimusta näillä ryhmillä ei ole. Tekninen vaaliliitto varmistaa sen, että nämä ryhmät saavat sen määrän edustajia luottamuselimiin kuin mitä vaalituloksen mukaan niille kuuluu.

– Kuukausi ensin neuvoteltiin, ja kun yhteinen ratkaisu ei onnistunut, päädyimme koalitioon.

Koalitiolle viisi paikkaa hallitukseen

Vaalituloksen mukaan demareille tulisi kunnanhallitukseen 3 paikkaa, vasemmistoliitolle 1 ja perussuomalaisille samoin 1 paikka. Koalitio ei tuo paikkoja sen enempää.

Koalition vaatimuksiin kuuluu myös se, että kunnanhallituksen puheenjohtajuus tulee demareille. Lisäksi kunnanvaltuuston yksi varapuheenjohtajan paikka kuuluisi demareille ja yksi perussuomalaisille.

llmarinen sanoo, että vaalitulos oikeuttaa näihin paikkoihin.

Sen sijaan valtuuston puheenjohtajuus olisi menossa porvareille. Ilmarinen sanoo toivovansa, että keskusta ja kokoomus pääsevät sopimukseen asiasta.

Perussuomalaisten Anita Ventola ja Eeva-Maria Tuominen sanovat, että koalitio varmistaa sen, että vasemmistoliitto saa yhden paikan kunnanhallitukseen.

– Vihreät yritti kunnanhallitukseen kolmella valtuutetulla, ja me olimme sitä mieltä, että kyllä se paikka kuuluu vasemmistoliitolle, jolla on neljä valtuutettua, Eeva-Maria Tuominen sanoo.

”Haluamme sekoittaa pakkaa”

Tuominen sanoo suoraan, että perussuomalaisten tavoitteena on saada vaa’ankieliasema kunnanhallitukseen.

– Haluamme, että asetelma on 4+4+1 eli neljä vasemmistolle, neljä oikeistolle ja yksi meille.

Tuominen sanoo, että perussuomalaiset halusivat muutoksen nykytilanteeseen. Nykyäänhän keskustalla, kokoomuksella ja vihreillä on kunnanhallituksessa yhteensä viisi paikkaa, ja demareilla ja vasemmistoliitolla yhteensä neljä.

– Vaalien tuloskin oli sellainen, että me vähän sekoitetaan pakkaa, ja koen, että nyt olemme tehneet niin.

Merja Taponen (kesk.) kieltää, että keskusta olisi ollut pelaamassa vasemmistoliittoa ulos kunnanhallituksesta.

– Meidän tavoitteena on, että vaalitulos näkyy, ja että kaikki ryhmät voisivat olla mukana kunnanhallituksen työskentelyssä. Kaikkia tarvitaan tässä taloudellisessa tilanteessa.

Kunnanhallituksen kokouksiin osallistuvat myös valtuuston puheenjohtajat. Merja Taponen sanookin, että vihreille voisi tulla yksi valtuuston varapuheenjohtajuus ja sitä kautta pääsy kunnanhallituksen pöydän ääreen.

Vihreillä on nykyisessä kunnanhallituksessa yksi paikka.

Neljä henkilöä puheenjohtajistoon

Tämän takia luottamuspaikkaneuvotteluissa on lähdetty siitä, että valtuustolle valittaisiin edelleen kolme varapuheenjohtajaa. Näin siitä huolimatta, että kunnan hallintosääntöä on tarkoitus muuttaa niin, että varapuheenjohtajien määrää olisi vähennetty kolmesta kahteen. Hallintosääntö menee valtuuston päätettäväksi ensi maanantaina.

Taponen sanoo, että keskustan pyrkimyksenä oli pitää kunnanhallituksen puheenjohtajan paikka – Merja Taponen on ollut puheenjohtajana koko kuluvan vaalikauden.

– Nyt kun se paikka on menossa demareille, meidän tavoitteena on saada toinen ykköspuheenjohtajuus eli valtuuston puheenjohtajuus.

Taposen mukaan se kuuluu toiseksi suurimmalle ryhmälle. Taponen oli vaalien ääniharava, ja hän katsoo, että sekin osoittaa äänestäjien tukea keskustaa kohtaan.

Lokakuisissa kuntavaaleissa demarit saivat valtuustoon 12 paikkaa, keskusta 9, kokoomus 8, perussuomalaiset 6, vasemmistoliitto 4, vihreät 3 ja kristillisdemokraatit 1 paikan. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic