Kanta-Häme

Janakkalalaista maanrakennusyritystä epäillään ongelmajätteen dumppaamisesta

Keskusrikospoliisi iski varhain tiistaiaamuna suuren maarakennusfirman tiloihin, jota epäillään vuosia jatkuneesta laajamittaisesta ongelmajätteiden hautaamisesta kahteen etelähämäläiseen hiekkakuoppaan.

Poliisi epäilee, että Janakkalan kunnanvaltuutetun johtaman yrityksen toiminnan tarkoituksena on ollut välttää jätteiden käsittelymaksuja, jolloin tarjouskilpailuja on voitu voittaa halvemmilla hinnoilla.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Iltalehden mukaan saavutettu rikoshyöty saattaa nousta jopa miljooniin euroihin.

– En muistaakseni puhunut monikossa. Suuruusluokka tarkentuu tutkinnan edetessä. Tässä vaiheessa en halua asiaa enempää kommentoida, sanoo tutkintaa johtava krp:n rikoskomisario Vesa Isokuortti.

Janakkalan kunnanvaltuutettu

Poliisi ei myöskään halua paljastaa epäillyn yrityksen nimeä.

Kyse on Iltalehden mukaan turenkilaisesta Maarakennus M. Laivola Oy:stä, jonka Rastilan soramontulla poliisi ja Hämeen ely-keskuksen viranomaiset ovat kaivaneet näytteitä tiistain ja keskiviikon aikana. Yrityksen toimitusjohtaja on Ari Laivola, joka toimii myös kokoomuksen kunnanvaltuutettuna Janakkalassa.

Laivola on Hämeen Sanomien tietojen mukaan yksi kiinniotetuista. Yrityksen logistiikkapäällikkö Ari Rautio ei kiellä, etteikö tutkinta kohdistuisi heidän toimintaansa.

– Olen kuitenkin ollut firmassa niin vähän aikaa, etten halua antaa mitään kommenttia. Uskoisin, että perjantaina on tavoitettavissa vastuuhenkilöitä kommentoimaan.

– Työt jatkuvat joka tapauksessa normaaliin tapaan, Rautio kertoo.

Myös tutkinnanjohtaja Isokuortti sanoo, että tutkintaa tehdään mahdollisimman pienen haitan periaatteella.

– Tutkinnan kokonaiskestossa puhutaan silti useista kuukausista.

Miksi keskusrikospoliisi?

Poliisi sai tutkintapyynnön yrityksen toiminnasta Hämeen ely-keskukselta vuodenvaihteen tienoilla. Ympäristöviranomaiset eivät kommentoi tutkintapyyntöön johtaneita asioita ja epäilyjä. Myöskään tutkimuksissa tähän asti löytyneiden jätteiden laatua ei kommentoida.

Iltalehti kertoo, että kätketyn materiaalin joukossa olisi ollut runsaasti muun muassa rakennusten purkujätettä ja jäteöljyä.

Tutkinnanjohtaja Isokuortti pysyy kuitenkin vaitonaisena yksityiskohdista. Hän kertoo vain, että keskusrikospoliisi on perustanut vyyhtiä varten erillisen tutkintaryhmän ja että tapausta tutkitaan ainakin törkeänä ympäristön turmelemisena.

Mutta miksi keskusrikospoliisi tutkii juttua? Mitä niin poikkeuksellista asiaan liittyy?

– Suoranaisesti tämäntyyppiset asiat eivät kuulu keskusrikospoliisille, mutta en osaa sanoa, miksi juttu on tänne määrätty. Asiaan saattaa liittyä esimerkiksi jääviysongelmia paikallisessa tutkinnassa. Tätä täytyy kuitenkin kysyä esimiehiltäni, Isokuortti sanoo.

Tutkinnasta päättänyt krp:n rikostarkastaja Markus Terenius ei suostu kommentoimaan Kanta-Hämeen poliisin mahdollista jääviyttä.

– On katsottu, että jutussa on piirteitä, jotka profiililtaan sopivat meille. Tällaisia piirteitä voivat olla esimerkiksi volyymi tai ennakkotapauksen luonne. Keskusrikospoliisilla on myös paremmat mahdollisuudet viranomaisyhteistyöhön, joita monimutkaisten ympäristörikosten tutkinta voi vaatia.

– Pitää muistaa, että juttu on kuitenkin vasta epäilyn asteella. Voi olla, ettei asiassa ole mitään järisyttävää, Terenius sanoo. (HäSa)

 

Ex-työntekijä: ”Puuta heinää potaskaa”

Maarakennus M. Laivolan leivissä yli vuosikymmenen työskennellyt henkilö ei usko yrityksen syyllistyneen ympäristörikoksiin. Useita hänen entisiä työkavereitaan on kuulusteltu asian tiimoilta.

– Olen kolme tuntia puhunut puhelimessa putkeen tästä asiasta. Nämä jutut ovat ihan puuta heinää potaskaa, mies väittää.

– Olen niin pitkään ajanut niitä kuormia, joiden väitetään päätyneen vääriin paikkoihin, että aika paljon tiedän asiasta. En usko näihin lehtijuttuihin ollenkaan.

Hänen mukaansa saastuneiden maiden kanssa on aina toimittu ympäristömääräyksien ja lakien mukaan.

– Työmailla on viranomaiset ja tarkastajat, jotka kirjaavat ja kertovat, mihin kuormat ajetaan. Forssan Kiimassuolle, Riihimäen Ekokemille tai mihin vaan, mutta niihin paikkoihin ne on ajettu.

Ex-työntekijä epäilee, että joku on halunnut loata yrityksen maineen.

– Voi olla, että joku kilpailija yrittää saada yritystä pahaan kuseen. Nämä epäilyt ovat tulleet kaikille Laivoloille työskennelleille tutuilleni täytenä yllätyksenä.

Mies painottaa, ettei hänen työsuhteensa päättyminen yrityksessä liity mitenkään nyt esille tulleisiin epäilyihin.

Erikoistunut saastuneisiin maa-alueisiin

Törkeistä ympäristörikoksista epäilty Maarakennus M. Laivola Oy mainostaa nettisivuillaan erityisosaamisekseen pilaantuneen maan poistoa ja kuljetusta, rakennusten purkutöitä sekä ruoppaus- ja erikoistöitä pitkäpuomikaivinkoneella.

Yritys on urakoinut suuria urakoita monille valtion yrityksille, kunnille ja kaupungeille, esimerkiksi Hämeenlinnalle ja Jyväskylälle.

Laivola tekee parhaillaan esimerkiksi Poltinaholle nousevan uuden poliisitalon maarakennustöitä.

Yrityksen liikevaihto viime tilikaudella oli 9,2 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa työskenteli noin 70 henkilöä.

 

Lisätty jutun kirjoitusasuun väliotsikot 7.6.2019 klo 13.11.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic