Kanta-Häme

Janakkalalta kritiikkiäkuntarakennelain valmistelulle

Janakkalan valtuusto selvitti valtuustokauden toisen kokouksensa alle tunnissa, vaikka listalla oli isojakin asioita kuten Janakkalan sairaalan remontti ja lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta.

Keskustelua syntyi oikeastaan vain kuntarakennelaista, ja siitäkin vain vähän. Kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen kertoi, että Janakkala korostaa lausunnossaan perustuslain merkitystä.

Peruskivet heiluvat

– Hyvinvointiyhteiskunnasta heiluu nyt monta peruskiveä. Mikä on uudistusmyllerryksen lopputulos? kunnanjohtaja ihmetteli.

Keskustan Mikko Kautto kehui Janakkalan lausuntoa hyväksi ja riittävän laajaksi.

– Toivomme, että maan hallitus vihdoin kuulisi kuntia. Tähän asti se ei ole kuunnellut. Ei ole kansakunnan etu, että resursseja haaskataan pakkoselvityksiin.

Esko Helle (vas.) sanoi, että kuntauudistuksen aikataulut ovat täysin uskomattomia.

– Lain pitäisi tulla voimaan kesällä, mitä epäilen.

Helle muistutti, että kuntien pitäisi marraskuussa ilmoittaa, keiden kuntien kanssa ne ryhtyvät selvitykseen, ja valmista pitäisi olla huhtikuun alussa 2014.

– Hämmästelen tällaista lain valmistelua ja kuntien aliarviointia.

Käärmettä ajetaan taas pyssyyn

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Kalevi Ilmarisen (sd.) mielestä nyt on meneillään sama ruljanssi kuin Paras-hankkeen yhteydessä muutama vuosi sitten.

– Ajettiin kuin käärmettä pyssyyn, silloinkin.

Reijo Löytynoja (sd.) sanoi, että tämänkertainen lausunto on toisinto siitä, kun Janakkala antoi lausunnon kuntauudistuksesta.

– Samoja kysymyksiä on painotettu kuin ensimmäisessä lausunnossa vuosi sitten.

Sairaalan ja terveyskeskuksen remontista ei keskusteltu. Tosin kokoomuksen Ari Laivola esitti lyhyesti toiveen tai epäilyksen kustannusarvion paikkansapitävyydestä.

Valtuusto siis hyväksyi peruskorjauksen kunnanhallituksen esittämässä muodossa. Sairaalan ykkösosaston peruskorjaus alkaa ensi syksynä.

Koko sairaala-terveyskeskuskompleksin remonttia varten valtuusto hyväksyi 4,95 miljoonan euron kustannusarvion.

MLL:n toiminta jatkuu Altintiellä

Valtuusto hyväksyi myös asemakaavamuutoksen Turengissa sijaitseville Siniselle talolle ja sen naapuritalolle Altintie 1:lle. Asemakaavamuutos mahdollistaa sen, että kunta voi myydä kiinteistöt.

Maria Penttinen (kesk.) oli huolissaan Altintie 1:n kohtalosta, koska siinä toimii Mannerheimin lastensuojeluliiton Janakkalan osasto. Se järjestää varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa, jota Janakkalan kunta ostaa yhdistykseltä.

Kunnanjohtaja kertoi, että MLL:lle on koetettu löytää korvaavia tiloja, mutta niitä ei ole löydetty.

– Joten emme ole myymässä Altintie 1:tä. Uhkaa MLL:n toiminnalle ei ole, Ahonen vakuutti. (HäSa)