Kanta-Häme

Janakkalan Asunnot alkaa suunnitella vuokra-asuntojen lohkomista yksiöiksi, sillä pienistä asunnoista on kovempi kysyntä.

Pienten asuntojen trendi on leviämässä Janakkalaankin. Janakkalan Asuntojen hallitus on päättänyt aloittaa pienten vuokrayksiöiden suunnittelun Tervakoskelle ja Turenkiin.

Kyse on kahden jo olemassa olevan kohteen muunnostöistä, eli asuntoja aiotaan lohkoa yksiöiksi.

Taustalla on perussuomalaisen valtuustoryhmän jo toissa kesänä tekemä valtuustoaloite, jossa esitettiin nuorille suunnattujen, edullisten vuokra-asuntojen rakentamista Turenkiin ja Tervakoskelle.

 

Valtuustoaloite oli käsittelyssä pitkään, sillä kunnanhallitus palautti sen kaksi kertaa takaisin Janakkalan Asuntojen hallitukselle uudelleen valmistelua varten.

Viimeisin Janakkalan Asuntojen selvitys sentään kelpasi sekä kunnanhallitukselle että maanantaina kokoontuneelle valtuustolle.

Sen mukaan Janakkalan Asunnot aloittaa pienten yksiöiden suunnittelun yhteistyössä Janakkalan Palvelutalosäätiön kanssa. Nämä yksiöt aiotaan kohdistaa nuorille ja ikäihmisille.

Tervakosken Kivimiehentie 13-15:ssa sijaitsee kaksi vuokrakerrostaloa. Niistä hissillisen A-talon asuntoja aiotaan muuttaa nimenomaan vanhuksille sopiviksi yksiöiksi. B-talon asuntoja aiotaan suunnata nuorten ja lapsiperheiden käyttöön.

Turengissa ikäihmisille kohdistetaan Tohvelanraitti 5:n hissitalo, joka sijaitsee melko lähellä terveyskeskusta.

Nämä kohteet ovat kunnostuksen tarpeessa, ja samassa yhteydessä aiotaan lisätä yksiöiden määrää.

– Mutta ei suinkaan niin, että kaikista asunnoista tehtäisiin yksiöitä, sanoo Janakkalan Asuntojen hallituksen puheenjohtaja Outi Laitinen.

Laitinen sanoo, että yksiöiden kysyntä on lisääntynyt Janakkalassa niin kuin muuallakin maassa. Taustalla on asumistuen nykyiset ehdot, joiden takia monilla ei ole enää varaa isompaan asuntoon.

Peruskorjausten aikataulusta ei ole vielä päätetty mitään.

 

Janakkalan Asunnot oy on kunnan kokonaan omistama yhtiö, jolla on noin 600 asuntoa. Kerrostaloja 16 ja rivitaloja 17. Lisäksi yhtiöllä on niin sanottuina irto-osakkeina 21 huoneistoa.

Asuntokanta on pääasiassa 1970- ja 1980-luvuilta. Siksi yhtiö joutuu lähivuosina panostamaan asuntojen kunnostamiseen.

Vuonna 2017 yhtiön asuntojen käyttöaste aleni 96 prosentista 90 prosenttiin. HÄSA