Kanta-Häme Janakkala

Janakkalan budjetti lupaa hyvää ja huonoa – Terveyskeskusmaksut kallistuvat ensi vuonna

Janakkalan talous on miinuksella, mutta budjettikirja on optimistinen. Kuntalaisia kuritetaan tappiin nostettavilla asiakasmaksuilla.
– Tämä oli 14. budjetti, jota olen ollut tekemässä – ja vaikein, Pirjo Alijärvi sanoi. Vasemmalla kunnanjohtaja Tanja Matikainen. Kuva: Esko Tuovinen
Kunnanhallituksen puheejohtaja Pirjo Alijärvi (kuvassa oikealla) arvioi, että Janakkalaan saadaan uusi kunnanjohtaja aikaisintaan loppukeväästä. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Janakkalan valtuustossa kuultiin maanantaina sekä synkkiä että optimistisia puheenvuoroja.

– Tämä on ollut vaikea ja synkkä vuosi monella tavalla, kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) sanoi.

– Budjettivalmistelussa pohja suli pois moneen kertaan. Jos välillä luuli, että on kovaa maata vastassa, homma petti jälleen uudestaan. Oltiin kuin hyllyvän hyytelön pohjalla.

Verotuloennuste romahti

Alijärvi viittasi siihen, että talousluvut muuttuivat pitkin matkaa, ja kuluvan vuoden verotuloennuste on suorastaan romahtanut. Siitä on sulanut neljä miljoonaa euroa.

Suurena syynä tähän ovat olleet valtion tekemät verokortti- ja tulorekisteriuudistukset, joiden takia kunnat eivät saa tämän vuoden aikana kaikkea sitä verotuloa, joka niille kuuluisi.

Janakkalan talous menee siis miinukselle niin tänä kuin ensi vuonnakin, mutta suunnitelmakauden aikana, viimeistään vuonna 2023, sen on määrä nousta plussalle.

Palveluja ei leikata

Tapio Eerola (kesk.) kuvaili ensi vuoden budjettia optimistisimmaksi 20 vuoteen, ja Alijärvi myönsi hänen olevan oikeassa. Ari Laivola (kok.) sanoi toivovansa, että tilanne verotulojen osalta tasaantuisi tulevina vuosina.

Reijo Löytynoja (sd.) arveli, että tuleva vuosi voi olla kuntatalouden historian heikoin. Hän huomautti, että Janakkala ei silti leikkaa palveluja.

Kuntalaisia kuitenkin kuritetaan siten, että sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja korotetaan niin paljon kuin laki sallii. Tämä tarkoittaa 4,5 prosentin korotuksia esimerkiksi terveyskeskusmaksuihin.

Löytynoja ja Jaana Kivistö (vas.) sanoivat, että tämä päätös oli vaikea. Muut eivät kommentoineet.

Myös koulujen tuntikehyksestä otetaan pois 95 tuntia ensi elokuusta alkaen, mutta budjettikirjassa luvataan, ettei se vähennä oppilaiden saamaa opetusta. Henkilöstökuluja tämä vähentää 75 000 eurolla.

Omaishoidon kriteereitä helpotetaan

Jotain uutta hyvääkin budjetti sisältää. Omaishoidon kriteerejä väljennetään huhtikuun alusta lähtien. Alle 18-vuotiaiden liikuntavuorot muuttuvat maksuttomiksi, mitä Petri Hakamäki (kesk.) kiitteli.

Hyvänä asiana valtuustossa tuotiin esille myös organisaatiouudistus sosiaali- ja terveyspalveluissa, kun ikääntyneiden ja vammaisten palvelut aiotaan yhdistää samaan tulosalueeseen.

Myös seutuyhteistyöstä puhuttiin, onhan Hämeenlinnasta kiirinyt kutsu sen syventämiseen. Pirjo Alijärvi sanoi, että yhteistyötä tehdään nykyään enemmän ja tiiviimmin kuin koskaan, mutta:

– Kuntaliitokseen emme ole lähdössä.

Jaana Kivistö huomautti, että seutuyhteistyötä tulee tehdä myös Riihimäen suuntaan.

Kohta maakunnan kolmanneksi suurin

Kokouksen positiivisin puheenvuoro kuultiin nuorisovaltuuston varaedustajalta Matti Saariselta.

Hän kiitti, ettei budjetti torppaa alas koulukeskuksia. Hän huomautti lisäksi, että Forssan väkiluvun laskiessa Janakkalasta on tulossa Kanta-Hämeen kolmanneksi suurin kunta. HäSa

Lue myös: Janakkalan valtuusto päätti veroista ja budjetista – Lasten kotihoidontuen kuntalisästä äänestettiin (11.11.2019)