Kanta-Häme

Janakkalan bussivuoroihin tulee muutoksia ensi kesän jälkeen

Janakkala lakkauttaa ensi kesänä osan ostamistaan bussivuoroista. Kyseiset vuorot ovat sellaisia, että niillä ei ole ollut kuin muutama tai jopa ei yhtään matkustajaa. Lisäksi kunta vähentää koulutoimen erilliskuljetuksia, joita hoidetaan pikkubusseilla ja takseilla.

Poistuvia erilliskuljetuksia korvataan uusilla bussivuoroilla ja tekemällä bussivuoroihin reittimuutoksia.

– Lisäksi lakkautuksia saatetaan paikata myös tekemällä muutoksia palvelulinjan reitteihin, mutta niistä päätetään erikseen, sanoo kunnan kuljetussuunnittelija Rea Koivula.

Janakkalan kunnanhallitus päätti maanantaina bussiliikenteen muutoksista.

Nykyään kolme liikennöitsijää

Janakkalalla on nykyään ostoliikennesopimukset Lehdon Liikenteen, Pekolan Liikenteen ja Ventoniemen kanssa. Sopimukset menevät umpeen kesällä 2014. Niihin sisältyy sekä seudullista että kunnan sisäistä liikennettä.

Janakkala, Hämeenlinna ja Hattula ovat sopineet, että Hämeenlinnan joukkoliikennejaosto kilpailuttaa kuntarajat ylittävän seudullisen bussiliikenteen. Tästä lähtien joukkoliikennejaosto voi kilpailuttaa myös Janakkalan sisäisen liikenteen kunnan esityksestä. Kunnanhallitus päätti asiasta maanantaina.

Kilpailutus järjestetään tänä syksynä, ja se koskee aikaväliä ensi vuoden elokuusta vuoden 2017 kesäkuun alkuun. Janakkalan sisäisiin bussivuoroihin sisällytetään lisäksi enintään kolmen vuoden optiokausi.

Palveluliikenne kilpailutetaan erikseen, samoin koululaiskuljetukset.

Lipputuesta luovutaan

Hämeenlinnan seudun kunnat aikovat ensi vuonna luopua nykyisestä lippusubventiosta. Nykyinenhän järjestelmä on sellainen, että kunnalta menee tietty summa rahaa liikennöitsijälle joka kerran, kun esimerkiksi seutulippu leimataan.

Kunnat eivät voi etukäteen tietää, kuinka paljon kullakin lipulla matkustetaan ja kuinka paljon ne joutuvat maksamaan subventiota bussiyritykselle.

Uudessa systeemissä kunnat maksavat tietyn kiinteän korvauksen liikennöitsijälle.

Muutos koskee siis liikennöitsijälle maksettavaa tukea. Asiakkaalle tämä muutos ei tuo lisäkustannuksia. (HäSa)