Kanta-Häme

Janakkalan ja Parolan lukiot Kanta-Hämeen ykkösiä

Janakkalan ja Parolan lukiot veivät Kanta-Hämeen jaetun ykkössijan STT:n kevään lukiovertailussa. Ne jäivät silti vertailuluvultaan kauas valtakunnallisesta kärjestä.

STT:n lukiovertailussa koko maan paras oli pikkuruinen seitsemän ylioppilaan ruotsinkielinen lukio Kristinestads gymnasium. Sen vertailuluku oli 1,06, kun Janakkalan ja Parolan luku oli 0,16.

Vertailussa Kanta-Hämettä lähimpänä parhaiten pärjänneiden joukossa oli Someron lukio, joka ylsi sijalle 30 vertailuluvulla 0,42.

Kanta-Hämeessä Parolan ja Janakkalan jälkeen paras oli Forssan yhteislyseo.

 

STT:n lukiovertailussa ylioppilastutkintomenestystä verrataan lukiolaisten lähtötasoon.

Yle sen sijaan listasi Ylioppilastutkintolautakunnan tietojen mukaan parhaiten menestyneet lukiot. Pelkästään kirjoitettujen aineiden keskiarvojen perusteella Janakkalan ja Parolan lukiot jäivät Kaurialan lukion taakse.

Kauriala oli koko maan lukioista 40. paras, kun keskiarvoltaan maakunnan toiseksi parhaaksi sijoittunut Janakkala oli vasta sijalla 72.

Parhaiten menestynyt lukio oli toista vuotta peräkkäin Etelä-Tapiolan lukio. Kärkikymmeniköstä seitsemän lukiota oli pääkaupunkiseudulta.

Kolmanneksi ylsi yhden ylioppilaan Utsjoen saamelaislukio. Ylen lukiovertailu pohjautuu tutkinnon neljän pakollisen aineen pistemäärien keskiarvoon.

 

Ruotsinkieliset lukiot pärjäsivät tänä keväänä parhaiten STT:n tekemässä vertailussa. Kristiinankaupungissa sijaitsevan Kristinestads gymnasiumin lisäksi kärkikymmenikössä oli viisi ruotsinkielistä lukiota.

Vertailussa huomioitiin kevään ylioppilaskirjoitusten tulosten lisäksi opiskelijoiden lähtötaso.

Kristinestads gymnasiumissa aloittaneiden keskiarvo oli 8,15 ja ylioppilaskokeiden pakollisten aineiden keskiarvo kouluarvosanaksi muutettuna 8,18.

Parhaiten vertailussa pärjänneitä suomenkielisiä lukioita oli Kuopion taidelukio Lumit, joka syntyi toissa vuonna Kuopion taidelukion ja Minna Canthin lukion yhdistyttyä.

Viidenneksi sijoittuneessa Kuopion taidelukio Lumitissa aloittaneiden keskiarvo oli 7,61 ja valmistuneiden 7,26.

 

STT:n lukiovertailun tarkoitus on laajentaa Suomessa käytävää keskustelua siitä, mistä tunnistaa hyvän lukion.

Ennen STT:n lukiovertailua suomalaismediaan oli vakiintunut tapa panna lukiot paremmuusjärjestykseen pelkän ylioppilastutkintomenestyksen perusteella.

STT on tehnyt nykyisenkaltaista vertailua vuodesta 2012 lähtien. Vertailussa on tyypillisesti noussut kärkeen pieniä ja keskisuuria sekä ruotsinkielisiä lukioita.

 

Käytännössä STT:n vertailussa pärjäävät lukiot, joissa arvosanat laskevat vähiten, koska lukiossa arvostelu on yleensä tiukempi kuin peruskoulussa. Vertailun tuloksena saatiin arvosanojen muutos lukion aikana.

Lähtötaso saatiin syksyllä 2014 lukion aloittaneiden peruskoulun päättötodistusten lukuaineiden keskiarvoista, joista laskettiin koulukohtaiset keskiarvot.

Lähtötasoa verrattiin kevään 2017 neljän pakollisen ylioppilaskokeen tuloksiin lukioittain. Ylioppilaslautakunnan julkaisemat tulokset muutettiin kouluarvosanoja vastaaviksi. STT, HÄSA

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic