Kanta-Häme

Janakkalan Jätteenkuljetus aikoo laajentaa Rehakan jätteenkäsittelyaluetta maakaupoilla

Janakkalan Jätteenkuljetus aikoo kehittää jätehuoltoa Rehakassa ostamalla lisää maata. Yrityksellä on jo Rehakassa jätteenkäsittelyalue, mutta se ei ole yrittäjän mukaan vielä täydessä toiminnassa.
Arkistokuvassa Janakkalan Jätteenkuljetuksen auto vuonna 2012 Karanojan kaatopaikalla.

Janakkalan Rehakan alueelle voi syntyä laajempi jätteiden kierrätyskeskus, kun Janakkalan Jätteenkuljetus on ostamassa sieltä viiden hehtaarin maa-alaa. Janakkalan kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan viime viikolla, että esitetty määräala voidaan myydä.

– Tarkoitus on laajentaa aluetta ja kehittää yleistä jätehuoltoa jätelain mukaisesti, sanoo yrittäjä Hannu Riihimäki.

– Nykyään on tultu tasapäiseen kuntakolhoosin hoitamaan jätehuoltoon, joka ei kehity mihinkään. Jonkun täytyy kantaa vastuu tästäkin asiasta.

Janakkalan Jätteenkuljetus omistaa alueella jo kolme hehtaaria maata. Siellä avattiin vuonna 2017 jätteenkäsittelyalue, joka ei kuitenkaan ole vielä täydessä toiminnassa.

– Koska halli puuttuu, emme ole voineet kauheasti tavaroita vastaanottaa. Hallia rakennetaan parhaillaan, ja se saadaan toivottavasti valmiiksi ennen syksyä, Riihimäki kertoo.

Hän toivoo, että maakaupasta tulee virallinen mahdollisimman pian.

– Odotamme kynä kädessä, että pääsemme tekemään kaupat.

Myytävän viiden hehtaarin alueen hinta on 100 000 euroa, eli 2 euroa neliömetriltä. Janakkalan Jätteenkuljetus on jo hakenut alueelle uutta ympäristölupaa.

”Lupa-asioiden kulku vaikeaa”

Tähän asti Janakkalan Jätteenkuljetus on vienyt jätettä Kiertokapulalle ja Fortumille.

– Kiertokapulan hinnat ovat niin mielivaltaisia kun olla voi. Tarvitsemme laajemman oman alueen, koska jätteenkäsittely vaatii paljon tilaa, Hannu Riihimäki sanoo.

Hänen mukaansa yrityksen vuonna 2011 ostamalle alueelle Rehakassa ei ole päästy vielä tekemään juuri mitään, koska lupa-asioiden kulku on ollut vaikeaa.

– Emme saaneet toimenpidelupaa rakentamiseen silloin, kun haimme ympäristölupaa. Silloinen tekninen johtaja pienensi aluetta. Siihen on jo reilusti miljoona euroa mennyt, koska rakennusalue on niin haasteellinen, Riihimäki kertoo.

Kunnanvaltuuston 20. toukokuuta pidetyssä kokouksessa maakaupan käsittelyn siirtämistä esittänyt Eini Nurmi (vihr) kaipasi lisäselvityksiä ympäristöluvan noudattamisen epäkohdista. Hannu Riihimäen mukaan epäkohtia ei ole ollut.

– Kuulemma on tullut nimettömiä ilmiantoja. Meillä ei ole vielä varsinaista toimintaa, eikä mitään ole mahdollista päästä tapahtumaan. Ainoastaan talvella ajettu maapenkka allasta varten oli valahtanut hiukan naapurin puolelle roudan takia. Urakoitsija siivosi sen pois välittömästi, Riihimäki toteaa. HäSa

 

Lue lisää: Janakkala aikoo myydä maata jäteyritykselle – Janakkalan Jätteenkuljetus teki ostotarjouksen viidestä hehtaarista (8.4.2019)

Päivän lehti

18.1.2020