Kanta-Häme

Janakkalan Jätteenkuljetus uskoo tarjouskilpailujen päättyvän suurten yritysten eduksi

Janakkalan Jätteenkuljetus tarjoaa asiakkailleen mahdollisuutta ostaa jäteastiansa. Esimerkiksi 140 litran jäteastian hinta on 35 euroa. Tarjouksen taustalla on jätehuollon siirtyminen kiinteistön omistajilta kunnille. Jäteastian vuokra on aiemmin sisältynyt tyhjennyshintaan. Janakkalan Jätteenkuljetuksen yrittäjä Hannu Riihimäki epäilee, ettei ole tarjoamassa palveluitaan kunnallisen kilpailutuksen jälkeen.

– Tässä kilpailutuksessa käy niin kuin kaikkialla Suomessa on käynyt kunnallisissa jätehuollon kilpailutuksissa, eli pienyrittäjät tippuu pelistä pois, Riihimäki sanoo.

Riihimäen mukaan suuret yritykset pystyvät tekemään matalamman hintatarjouksen suuremmalta alueelta. Janakkalan Jätteenkuljetuksella on noin 6500 asiakasta Kanta-Hämeen alueella, joista suurin osa Hämeenlinnassa.

– Suuret firmat tekevät kerran matalan hintatarjouksen ja saavat urakan 3-5 vuodeksi. Seuraavalla kierroksella ei enää ole kilpailijoita ja sitten ne ryhtyvät korottamaan hintaa, Riihimäki väittää.

Riihimäen mukaan on useita esimerkkejä kunnallisista kilpailutuksista, joissa voittanut suuri yritys on ryhtynyt korottamaan hintaa ensimmäisen halvan hintatarjouksen jälkeen.

– Esimerkiksi Hausjärvellä siirryttiin kunnalliseen kilpailutukseen joitakin vuosia sitten ja tyhjennyshinnat ovat hiipineet koko ajan ylöspäin, Riihimäki sanoo.

Hämeenlinnan jätelautakunta päätti vuonna 2013, että jätehuolto siirtyy kiinteistön omistajilta kunnille. Korkein hallinto-oikeus vahvisti päätöksen tämän vuoden helmikuussa. Tähän mennessä kiinteistön omistaja on saanut päättää jätehuollon tuottajan. Nyt kunnat kilpailuttavat sen alueellisesti.

Jätelautakunnan päätöksessä kerrotaan, että urakka-alueet on tarkoitus suunnitella niin, että pienillä, alueellisilla yrityksillä on mahdollisuudet tarjouskilpailussa. Riihimäen mielestä urakka-alueiden koolla ei ole merkitystä.

– Tuonelan kellot soi pienille yrityksille. Urakka-alueiden koon pienentämisellä ei ole vaikutusta, sillä suuret tekevät silloin vain enemmän tarjouksia ja voivat edelleen ajaa hintoja alas, Riihimäki sanoo.

Riihimäki kertoo, että suuri osa asiakkaista on jo ostanut jäteastian itselleen. Muut alueen pienet jätehuoltoyhtiöt eivät ole ainakaan toistaiseksi tehneet asiakkailleen vastaavaa tarjousta.

– Saatamme informoida asiakkaita jossain vaiheessa, tosin meillä vuokra-astioita ei ole kovin paljoa, Lammin Jätehuollon Ulla Kauppi sanoo.

Myöskään Hämeenlinnan, Tuuloksen ja Hauhon alueella operoiva Kuljetusliike Mäkeläinen ei ole esittänyt asiakkailleen tarjousta jäteastiasta.

– Pitäisi saada jonkinlainen tarkempi aikataulu kilpailutuksesta ja sitten päätetään mitä tehdään, Kuljetusliike Mäkeläisen Esa Mäkeläinen sanoo.

Hämeenlinnan ja Hattulan jätteenkuljetus siirtyy lokakuun alussa 2016 tarjouskilpailun voittaneelle yritykselle. Kuntien tulee nyt päättää, järjestetäänkö kilpailuttaminen kunnan toimesta vai annetaanko tehtävä Kiertokapula oy:lle. Kiertokapula oy on 12 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö, jonka toimialue kattaa muun muassa Järvenpään, Hyvinkään, Riihimäen, Hämeenlinnan ja Hattulan alueet.

Kunnanhallitukset käsittelevät tarjouskilpailun järjestämisasiaa vielä kevään aikana. HÄSA

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic