Kanta-Häme

Janakkalan Kiipulan mökkikylä etenemässä – "Nykyaikaan sovellettu siirtolapuutarha"

Nykyaikaan sovellettua siirtolapuutarhaa markkinoidaan erityisesti pääkaupunkiseudulle.
Kiipulasäätiön toimitusjohtaja Jukka Kujala haluaa houkutella mökin hankkijoiksi myös yhdistyksiä ja yrityksiä. Ensimmäinen vaihe on tarkoitus rakentaa takana näkyvälle pellolle. Tehdään tästä helppo paketti, joka on vaivatonta ostaa ja omistaa.

Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskuksen alueelle tuleva vapaa-ajanasuntojen kokonaisuus on ristitty Harjulaaksoksi.

Kiipulasäätiö esitteli hankkeen etenemistä perjantai-illan elojuhlissaan. Ensimmäisen kerran säätiö kertoi ideastaan reilu vuosi sitten kesällä.

– Keräämme kyselyllä myös eri tahojen mahdollisia toiveita. Kuunnellaan vähän, ketkä ovat kiinnostuneita, Kiipulasäätiön toimitusjohtaja Jukka Kujala kertoo.

Tarkoitus on rakentaa Kiipulaan noin 60 mökkiä, jotka ovat kokonaisalaltaan noin 35-neliöisiä. Pyrkimys on rakentaa ne neljässä vaiheessa eli 15 mökin kokonaisuuksissa.

Maa-alaa mökkikylälle on varattu kaikkiaan kuusi hehtaaria.

– Ennen vanhaan puhuttiin siirtolapuutarhasta, mutta se on nyt tarkoitus tehdä sovellettuna nykyaikaan, Kujala selvittää.

Mökeistä on tarkoitus tehdä talvilämpimiä ja niiden yhteyteen tulisi myös pieni varasto. Mökit rakennetaan parvella tai ilman.

Hyvää sisäilmaa korostetaan aivan erityisesti.

Tärkeä periaate on myös se, että mökkien hinta halutaan pitää kohtuullisena. Tästä johtuen mökkikylän kehittäminen ei ehkä ole edennyt ihan niin kuin alun perin toivottiin.

– Otimme aikalisän, koska näytti, että ensimmäisessä vaiheessa kustannukset rajaisivat ostajajoukkoa pois, Kujala sanoo.

Hänen mukaansa yhden mökin hinta yritetään painaa alle 100 000 euron.

– Kun neuvotteluja talotoimittajien kanssa tässä on käyty, siihen varmaan päästään.

Alkujaan Kiipulasäätiön ajatus oli, että se rakennuttaisi mökit itse, mutta nyt Kujalan mukaan selvitetään myös muita vaihtoehtoja.

– Jopa itse rakentaminen voidaan sallia. Kiipulasäätiö omistaa maapohjan ja tontin hallintasopimuksin jokaiselle jaettaisi oma rakennuspaikka, Kujala aprikoi.

Hämeenlinnalainen arkkitehtitoimisto on laatinut alueelle suunnitelman, johon kuuluvat rakentamistapaohjeet. Tällä halutaan varmistaa, että kokonaisuudesta tulee yhtenäinen ja Kiipulan muihin kiinteistöihin sopiva.

Kuokka on tarkoitus saada maahan vuoden päästä.

– Syyskausi 2019 on realismia. Kaavan vahvistumisessa menee tämä vuosi.

Kiipula haluaa oman siivunsa kasvavasta hyvinvointi- ja liikuntamatkailusta. Säätiö tarvitsee uutta tulovirtaa, koska perinteinen laitoskuntoutus on vähentynyt merkittävästi.

– Markkinoimme tätä pääkaupunkiseudulle. Kiipulaan on Helsingin ympäristöstä noin tunnin ajomatka. Myös Pirkanmaa on lähellä.

Kujala luettelee alueelta löytyviä runsaita vapaa-aikapalveluja. Kotieläinpihakin on aloittamassa.

Toimitusjohtajan mielestä Kiipulan piilotettu helmi on kaikille avoinna oleva uimahalli, jossa on 17,5-metrinen allas ja lämpöallas.

– Olemme kunnalle sanoneet, että yhteistyössä on valmius rakentaa myös se 25-metrinen. HäSa

Päivän lehti

16.7.2020