Kanta-Häme

Janakkalan kirjaston kahvilayrittäjän valitus nurin hovioikeudessa – Oikeus katsoi, että yrittäjä oli toiminut vuokrasopimuksen vastaisesti

Janakkalan kunnalla oli hovioikeuden mukaan pätevä syy irtisanoa kirjaston kahvilan vuokrasopimus.
Janakkalan kirjasto

Turun hovioikeus on antanut kahvilan vuokrausta koskevassa riita-asiassa samanlaisen päätöksen kuin Hämeenlinnan käräjäoikeus viime syyskuussa.

Hovioikeus katsoo siis, että Janakkalan kunnalla oli pätevä syy irtisanoa yrittäjä Furkat Shokhimardonovin vuokrasopimus. Shokhimardonov oli vuokrannut kunnalta kirjaston kahvilan tilat.

 

Riidassa on ollut kyse siitä, oliko Shokhimardonov rikkonut vuokrasopimusta antamalla kahvilan tilat toisen yrityksen käyttöön. Kunta katsoi, että Shokhimardonov oli siirtänyt vuokrasopimuksen kolmannelle osapuolelle ilman vuokranantajan kirjallista suostumusta.

Shokhimardonov puolestaan oli sitä mieltä, että kyse oli alihankintatoiminnasta. Vuokrasopimus salli sen, että osa palveluista hankittaisiin alihankintana.

Hovioikeus katsoo päätöksessään käräjäoikeuden tavoin, että yrittäjä on selkeästi ylittänyt vuokrasopimuksessa tarkoitetun palvelujen osan hankkimisen alihankintana. Hovioikeuden mukaan kyse oli siitä, että Shokhimardonov oli vuokrannut tilat edelleen toiselle yritykselle.

Näin Shokmardonov on hovioikeuden mukaan pyrkinyt kiertämään hänen ja kunnan välisen vuokrasopimuksen ehtoja. Yrittäjä oli väittänyt, ettei toisen yrityksen kuukausittainen maksusuoritus olisi ollut vuokraa vaan käyttökorvaus kahvilan keittiön laitteista.

Shokhimardonov katsoi kanteessaan, että häntä olisi syrjitty hänen alkuperänsä vuoksi. Hovioikeuden kanta oli, ettei syrjinnästä tai epäasianmukaisesta kohtelusta ole näyttöä.

 

Hovioikeus määräsi, että Furkat Shokhimardonovin tulee korvata Janakkalan kunnalle oikeudenkäyntikuluja 10 456 euroa. Lisäksi tulevat maksettavaksi käräjäoikeuden viime vuonna määräämät lähes 12 000 euron korvaukset.

Niin ikään hovioikeus määräsi vuokrasuhteen päättymisajankohdaksi 28. kesäkuuta. Shokhimardonov ei ole kuitenkaan pyörittänyt varsinaista kahvilatoimintaa viime syksyn jälkeen.

– Joitakin kirjasto-liikuntahallin tapahtumatarjoiluja hän on kuitenkin hoitanut, kertoo kunnan talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela.

Jokelan mukaan kunnan tavoitteena on, että kirjaston kahvila saataisiin taas toimimaan, joten kesälomien jälkeen kunta alkaa etsiä kahvilatiloihin uutta yrittäjää.

Hovioikeuden päätökseen voi vielä hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. HäSa

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic