Kanta-Häme

Janakkalan kotihoito siirtyy lääkkeiden annosjakeluun

Janakkalan kotihoidossa otetaan ensi vuonna käyttöön koneellinen lääkkeiden annosjakelu. Se tarkoittaa, että apteekki toimittaa potilaan lääkkeet annospusseihin pakattuna kahden viikon erissä.

Koneellinen annosjakelu on maksullinen palvelu. Hämeenlinnan seudun apteekit veloittavat siitä 7,80–12,90 euroa viikolta. Kela-korvausta voi saada korkeintaan 1,26 euroa viikkoa kohti. Kela-korvaus kuuluu vain niille, jotka ovat vähintään 75-vuotiaita ja joilla on vähintään kuusi säännöllistä lääkettä annosjakelussa.

Porrastetusti vuoden alusta

Janakkalan perusturvalautakunta päätti torstaina, että kotihoidon asiakkaiden lääkkeiden annosjakelu otetaan käyttöön porrastetusti ensi vuoden alusta alkaen.

Asiakas saa apua kunnan terveydenhuoltohenkilöstöltä apteekkisopimuksen ja Kelan etuushakemusten tekemisessä.

Lääkkeiden annosjakelua aletaan suositella myös niille runsaasti lääkkeitä käyttäville terveyskeskuksen asiakkaille, jotka eivät ole kotihoidon asiakkaita, mutta tarvitsevat apua lääkehuollossaan.

Apteekki huolehtii resepteistä

Potilas valitsee itse apteekin ja tekee sen kanssa sopimuksen koneellisesta annosjakelusta. Apteekki laskuttaa suoraan asiakasta sekä lääkkeistä että annostelusta. Apteekki säilyttää asiakkaiden reseptit ja huolehtii niiden uusimisesta.

Myös lääkkeiden säilytykseen aletaan kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kunta vaatii, että kaikilla kotihoidon asiakkailla tulee olla kotonaan lukollinen lääkekaappi tai lipas. Kotihoidon työtilassa lääkkeitä säilytetään jatkossa vain poikkeustapauksissa.

Aivan kaikille koneellinen annosjakelu ei sovi. Heille kotihoito annostelee lääkkeet jatkossakin, mutta kunta velottaa palvelusta yhdeksän euroa viikolta.

Uuteen käytäntöön siirrytään, koska lääkkeiden jako, lääkereseptien uusiminen ja apteekkiasiointi vievät paljon kotihoidon henkilöstön työaikaa. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee lääkkeiden koneellista annosjakelua. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic