Kanta-Häme

Janakkalan koulukeskushanketta supistettiin kuudella miljoonalla eurolla

Janakkalan kunnanhallitus on supistanut Turengin koulukeskussuunnitelmaa 3,5 miljoonalla eurolla ja Tervakosken keskusta 2,5 miljoonalla.
Janakkala aikoo rakentaa kaksi uutta koulukeskusta, mutta myös säilyttää pikkukoulut. Tarinmaan kyläkoulu oli yksi lakkautusuhan alla olleista kouluista. Valtuuston käsittelyyn koulukuviot tulevat marraskuussa.

Janakkalan valtuusto päättää ensi kuussa kunnan historian suurimmasta investoinnista eli Turengin ja Tervakosken koulukeskusten rakentamisesta.

Hankkeen kalleus on herättänyt paljon keskustelua, ja nyt kunnanhallitus onkin päätynyt esittämään, että molempia keskuksia supistetaan hieman aiotusta.

– Turengin koulukeskuksen kustannusarviota on alennettu 3,5 miljoonalla eurolla ja Tervakosken keskuksen 2,5 miljoonalla, kunnan talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela kertoo.

 

Turengin koulukeskuksen hinnaksi arvioitiin konsulttiyhtiö Inspiran selvityksessä 36,4 miljoonaa, mutta supistusten jälkeen puhutaan 32,9 miljoonasta eurosta.

Tervakosken koulukeskuksen hinta on puolestaan putoamassa 27,2 miljoonasta eurosta 24,7 miljoonaan euroon.

Näissä arvioissa ovat mukana vanhojen koulujen purkukulut ja uusien koulujen kalusteet, mutta ei liikuntahalleja. Turengin liikuntahallin kustannusarvio on 8,6 miljoonaa euroa ja Tervakosken hallin 8,2 miljoonaa.

Liikuntahalleja varten kunta aikoo hakea valtionavustusta, joka voi olla 700 000 euroa hallilta.

Aiemmin on puhuttu yhteensä noin 90 miljoonaan euron hankkeesta, mutta siinä summassa olivat mukana myös Harvialan, Leppäkosken ja Viralan koulujen peruskorjaukset. Sittemmin nämä peruskorjaukset on pudotettu hankkeesta pois, sillä niistä päätetään myöhemmin erikseen.

Mitä sitten 3,5:n ja 2,5 miljoonan pudotukset merkitsevät itse hankkeille?

– Hankesuunnitelmaan on tehtävä muutoksia. Lähdemme nyt liikkeelle pienemmästä oppilasmäärästä kuin alun perin, rakennuttaja Harri Turunen sanoo.

Mitoitusta voidaan Turusen mukaan alentaa, koska kunnanhallitus esittää, ettei Vähikkälän, Tanttalan, Heinäjoen eikä Tarinmaan kyläkouluja lakkautetakaan niin kuin alun perin oli tarkoitus.

– Lisäksi lähdemme nyt liikkeelle sen pohjalta, että kunnan väkiluku kasvaa hitaasti, kun taas aiemmin lähdettiin reippaamman kasvun visiosta, Turunen lisää.

Ja kun hitaan kasvun sapluunalla mennään, oppilasennusteita voidaan alentaa Turengin osalta 150 oppilaalla ja Tervakosken osalta 100 oppilaalla. HÄSA

Lue myös: Janakkalan kunnanhallituksen ja valtuuston puheenjohtajat puolustavat hurjaa investointiohjelmaa: ”Muita vaihtoehtoja ei ole”