Kanta-Häme Janakkala

Janakkalan koulukeskusten hintalappu hirvittää – vetovoimaa vai vauhtisokeutta?

Janakkalan koulukeskuksista tehdään päätöksiä kesän ja syksyn aikana.
Turengin koulu- ja monitoimikeskusta kaavaillaan Turengin koulun tontille.

Janakkalassa tehdään kesän ja syksyn aikana poikkeuksellisen merkittäviä ja kauaskantoisia ratkaisuja, kun päätettävänä ovat Turenkiin ja Tervakoskelle suunnitellut koulu- ja monitoimikeskukset.

Niiden hintalappu selviää kesän aikana, mutta moni miettii jo nyt, onko kunnalla varaa suursatsaukseen. Hämeen Sanomien haastattelemat poliitikot ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että tarvetta kouluinvestoinneille on, mutta laajuus, aikataulut ja rahoitus herättävät kysymyksiä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) sanoo, että kunnan kahteen päätaajamaan tarvitaan uudet koulurakennukset, ja tästä vallitsee laaja yksituumaisuus. Sen sijaan kaikesta muusta on erilaisia näkemyksiä ryhmien välillä ja myös sisällä.

Joulukuussa hyväksytyssä tilatarveselvityksessä kahden koulu- ja monitoimikeskuksen hinnaksi saatiin 67 miljoonaa euroa, mutta sen jälkeen arviot ovat vain nousseet.

Virallisia kustannuslaskelmia hankkeista ja niiden vaikutuksesta kunnan käyttötalouteen ei ole vielä esitetty, mutta niiden on määrä valmistua kesän aikana.

Tilatarveselvityksessä ehdotettiin koulukeskusten yhteyteen myös uimahalleja ja Tervakoskella terveysasemaa. Nämä suunnitelmat ovat nyt vastatuulessa.

– Nythän näyttää siltä, ettei valituille tonteille mahdu oikeastaan muuta kuin koulut ja liikuntatilat ja Tervakoskella kirjasto. Eli tämän pitäisi tuoda hintaa alaspäin, Alijärvi huomauttaa.

Hän sanoo, että koko kouluverkosta täytyisi tehdä linjaukset samassa yhteydessä. Ajatuksena on ollut, että osa Janakkalan pienistä kouluista lakkautetaan koulukeskusten toteuttamisen yhteydessä, mutta 3–5 alakoulua säilyisi.

Kokoomuksen ryhmässä koulukeskuksista ollaan ainakin kahta mieltä. Valtuuston kolmas varapuheenjohtaja Marko Ahtiainen katsoo, että keskuksiin kannattaa panostaa.

– Terveet ja toimivat koulut ovat niitä palveluita, joita ihmiset aidosti miettivät, kun valitsevat asuinpaikkaansa. Se on veto- ja pitovoimatekijä ja siksi kysyisin pikemminkin, että onko meillä varaa olla rakentamatta niitä.

Hän sanoo ymmärtävänsä hyvin myös niitä päättäjiä ja kuntalaisia, joita monen vuoden raskaiden säästökuurien jälkeen arveluttaa päättää kymmenien miljoonien investoinneista. Samalla hän toivoo päättäjiltä rohkeutta rakentaa tulevaisuutta.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ari Laivola taas ei säästele sanojaan, kun hän suomii suunnitelmia.

– Valmistelussa on mopo karannut ihan totaalisesti käsistä. Kaikki alkoi siitä, että piti miettiä, miten Tervakosken yhteiskoulun eli ongelmakoulun tilalle tehdään ongelmaton koulu. Sen jälkeen toiveiden tynnyri on täyttynyt äärimmilleen, eikä meillä ole mitenkään varaa toteuttaa kaikkea.

Hän arvelee, että kun eurot ovat tiedossa, on pakko palata ruotuun ja miettiä, mitä tarvitaan kipeimmin ja mihin on varaa.

Valtuuston puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) sanoo, että päättäjät ovat hankalassa tilanteessa, kun kustannuslaskelmia joudutaan odottamaan kalkkiviivoille.

– Meillä ei ole vielä käytössämme minkäänlaisia laskelmia siitä, voisiko kunta selvitä tästä kuivin jaloin ja miten. Jos rakennamme kaiken kunnan omaan taseeseen, velkamäärämme kasvaisi aivan huimasti ja täyttäisimme kriisikunnan kriteerit siltä osin heti.

Taponen arvioi, että kun laskelmat saadaan, on palattava pohtimaan sekä rahoitusvaihtoehtoja että sitä, miten rakentamista voidaan vaiheistaa. Janakkalan tekninen lautakunta esittää, että Turengin keskuskokonaisuus toteutettaisiin yhdessä vaiheessa.

Hän myös huomauttaa, että kunnalla on muitakin investointipaineita sillä korjausvelkaa on kertynyt.

Tarveselvityksessä on listattu myös eri rahoitusvaihtoehtoja, kuten rakentaminen lainarahalla kunnan omaan taseeseen, elinkaarimalli tai kiinteistöleasing. Elinkaarimallissa ja leasingissä jokin muu taho rakennuttaa kiinteistöt ja kunta vuokraa tilat käyttöönsä. HÄSA

Periaatteet nyt, loput syksyllä

Janakkalan kunnanhallitus käsittelee tänään maanantaina koulu- ja monitoimikeskusten periaateratkaisuja. Valtuustossa asia on esillä 4. kesäkuuta.

Hankesuunnitelmien kustannuslaskelmineen on määrä valmistua niin, että valtuusto voi päättää niistä syyskuussa.

Ajatuksena valmistelussa on ollut rakentaa molempiin keskustaajamiin yhtenäiskoulut ja lukion toimipiste niin, että samassa kokonaisuudessa olisivat lapset ja nuoret esikoululaisista ylioppilaisiin.

Turenki

Paikaksi esitetään nykyistä alakoulun tonttia. Tekninen lautakunta esittää myös, että koko keskus toteutetaan yhdellä kertaa eikä vaiheittain.

Tervakoski

Paikaksi esitetään nykyisen yhteiskoulun ja lukion aluetta. Nykyisen lukion rakennukseen voisi sijoittaa kirjaston.

Liikuntatilat

Tekninen lautakunta esittää, että koulukeskusten liikuntatilojen hankesuunnitelmat hyväksyttäisiin jo kesäkuussa. Tällöin ne ehtivät tämänvuotiseen valtionosuushakuun.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi