Kanta-Häme

Janakkalan koulukeskusten suunnittelu on nyt tauolla – Työ jatkuu, kun valtuusto on myöntänyt rahoituksen

Janakkalan valtuusto hyväksyi marraskuussa koulukeskusten rakentamisen, mutta suunnittelussa ei päästä eteenpäin ennen kuin valtuusto päättää myös budjetista.
Turengin koulukeskuksen ensimmäinen vaihe korvaa nykyisen Turengin alakoulun.

Koulukeskusten suunnittelussa on elelty loppusyksy hiljaiseloa. Rakennuttaja Harri Turusen mukaan asiassa päästään kunnolla eteenpäin vasta, kun rahoituksesta on saatu päätös.

Se hetki koittaa ensi maanantaina, kun valtuusto päättää ensi vuoden budjetista ja neljän vuoden suunnitelmakauden taloussuunnitelmasta.

– Nyt olemme lähinnä valmistelleet tulevia toimia ja hahmotelleet aikataulua, Turunen sanoo.

Valtuusto hyväksyi marraskuussa koulukeskusten hankesuunnitelman, mutta tilanne on elänyt sen jälkeenkin. Kunnanhallitus päätti viime viikolla lisätä vaiheistusta ja venyttää aikataulua, ja tämän takia hankesuunnitelmakin menee uusiksi.

Päivitetty hankesuunnitelma ei kuitenkaan mene enää valtuuston päätettäväksi, vaan sille riittää teknisen lautakunnan (teklan) ja kunnanhallituksen käsittely.

– Saamme sen teklaan tammikuussa, ja toivottavasti saman kuukauden aikana myös kunnanhallitukseen, Turunen sanoo.

Kun hankesuunnitelma on saatu uudistetuksi, alkaa toteutussuunnitelman teko. Se työ vaatii aikaa 9–12 kuukautta, joten todennäköisesti se saadaan valmiiksi ensi vuoden aikana, kuten alun perinkin oli tarkoitus.

Toteutussuunnitelma viedään valtuuston hyväksyttävästi. Tämä on Janakkalassa poikkeuksellista, sillä yleensä valtuusto ei käsittele rakennushankkeita enää sen jälkeen kun hankesuunnitelmat on hyväksytty.

Koulukeskushankkeet ovat kuitenkin niin suuria, että valtuusto päätti tässä asiassa poikkeusmenettelystä.

Julkisuudessa esiteltiin syksyn aikana sekä Turengin että Tervakosken koulukeskusten asemapiirrokset, mutta nämä suunnitelmat menevät nyt uusiksi.

Aiemmat suunnitelmat perustuivat siihen, että vanhat koulut (Turengin alakoulu ja Tervakosken yläkoulu) purettaisiin ennen kuin uutta aletaan rakentamaan, mutta uusien suunnitelmien mukaan koulut puretaan vasta, kun koulukeskukset ovat valmiita.

Ratkaisu tehtiin kustannusten säästämiseksi. Kun kouluväki voi olla nykyisissä tiloissaan (ja Tervakosken uudessa liikuntahallissa) siihen saakka, kun uudet valmistuvat, väistötiloja ei tarvitse järjestää.

Uudet asemapiirrokset (eli suunnitelmat siitä, miten koulut tonteilleen sijoittuvat) valmistuvat hankesuunnitelman yhteydessä. Turengin koulukeskushan tulee nykyisen alakoulun tontille ja Tervakosken keskus yläkoulun tontille.

Myös vaiheistuksen lisääminen ja rakentamisaikataulun venyttäminen johtuvat kunnan taloudesta. Uusimpien suunnitelmien mukaan koulukeskusten kakkosvaiheita (eli Turengin yläkoulua ja Tervakosken alakoulua) ei päästä edes aloittamaan seuraavalla nelivuotiskaudella eli ennen vuotta 2023.

Näin esimerkiksi oppilas, joka on tänä syksynä aloittanut Tervakosken alakoulun, pääsee yläasteensa alkajaisiksi vuonna 2024 uuteen kouluun.

Turenkilainen ekaluokkalainen sen sijaan päässee uuteen koulurakennukseen jo vuonna 2022, jolloin hän on neljännellä tai viidennellä luokalla. Tämän jälkeen oppilas menee nykyiseen yläkouluun, ja uuteen koulukeskukseen hän päässee peruskoulunsa loppuvuosina vuonna 2026. HÄSA

Koulukeskusten aikataulu

Turengin koulukeskuksen kokonaissuunnittelu 2019 (alustava kustannusarvio 2,7 milj. e)

Turengin alakoulun rakentaminen 2020–2021 (21,8 milj. e)

Tervakosken koulukeskuksen kokonaissuunnittelu 2021 (1,5 milj. e)

Tervakosken yläkoulun rakentaminen 2022–2023 (20 milj. e)

Turengin yläkoulun rakentaminen 2024–2025

Tervakosken alakoulun rakentaminen 2026–2027