fbpx
Kanta-Häme Janakkala

Janakkalan kunnan metsähakkuista vastaava virkamies pitää Laurinmäen kuusikon suojelualoitetta mielenkiintoisena: "Oikein harvennettuna siitä saisi fiksun näköisen"

Kunnan tekninen lautakunta on hyväksynyt metsätaloussuunnitelman, johon Laurinmäen kuusikon harvennushakkuu perustuu. Kuva: Susanna Kinnari / HäSa
Kunnan tekninen lautakunta on hyväksynyt metsätaloussuunnitelman, johon Laurinmäen kuusikon harvennushakkuu perustuu. Kuva: Susanna Kinnari / HäSa

Janakkalan kunnan metsäalueista vastaava rakennuttaja-valvoja Eero Simola rauhoittelee pelkoja Laurinmäen vuonna 1967 istutetun kuusikon harventamisesta.

Janakkalassa vihreiden valtuustoryhmä jätti maanantaina aloitteen, jossa vaaditaan, ettei Laurinmäellä olevaa Suomi 50 vuotta -kuusikkoa saa harventaa. Aloitteen mukaan luonnontilaiseen metsään rajoittuvan luontopolun alue tulisi säilyttää ennallaan.

– Suunnitteilla on normaali metsänhoidollinen harvennus. Kuusikko on ylitiheä ja osa puista on alkanut kuivua pystyyn. Siellähän ei ole juuri mitään aluskasvillisuuttakaan, sillä kuusikko on niin tiheä, Simola sanoo.

Simola kertoo, että ajatuksena on harventaa kuusikkoa ensi talvena niin, ettei luontopolun yleisilme muutu.

– Luontopolun välitön ympäristö jätettäisiin harventamatta.

Simola muistuttaa, että kuusikkoa ei ole suojeltu ja kunnan tekninen lautakunta on hyväksynyt metsätaloussuunnitelman, johon harvennushakkuu perustuu.

Janakkalan kunta myy vuodessa yhteensä noin 5 000 kiintokuutiota metsistä kaadettua puuta. Simolan mukaan Laurinmäen kuusikosta tästä saataisiin pieni osa.

 

Vihreät esitti aloitteessaan myös, että Laurinmäen alue rauhoitettaisiin luonnonsuojelulain mukaisesti.

Simola näkee aloitteen suojelusta “mielenkiintoisena”.

– Kuusikoita pitää harventaa, jotta ne säilyvät.

Simolan mukaan osa Laurinmäen alueesta voisi sopia Metso-suojeluohjelmaan, jota alueelle on mietitty. Metso-ohjelmassa metsänomistaja voi suojella metsän joko määräaikaisesti tai pysyvästi tai toteuttamalla luonnonhoitotöitä. HäSa

Menot