Kanta-Häme

Janakkalan kunnantalon kahviosta taas kiista

Furkat Shokhimardonov. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / arkisto

Furkat Shokhimardonov on hyvin huolissaan, sillä hän on menettämässä tärkeimmän osan yrityksensä toiminnasta.

Hän pyörittää Janakkalan kunnan tiloissa kolmea eri kahviota, ja nyt kunta on irtisanonut niistä tärkeimmän eli kunnantalon kahvion vuokrasopimuksen.

– Valtuusto on päättänyt, että lounastuki täällä loppuu, mutta eihän se päättänyt, että koko kahvio on suljettava, Furkat ihmettelee.

Furkat sanoo, että hän on odottanut, että pääsisi neuvottelemaan kunnan kanssa.

– Tein kirjallisen esityksen siitä, miten toiminta voisi jatkua, mutta siihen ei ole vastattu.

– Henkilökunnaltakaan ei ole kysytty mitään, ja he keräsivät sitten kahvion puolesta adressin.

Kyseinen adressi mainitaan kunnanhallituksen kokouspöytäkirjassa 31.5. Asia tuotiin siis vain tiedoksi vanhan kunnanhallituksen viimeiseen kokoukseen.

Työsuojeluvaltuutettu Eija Paturi on yksi adressin allekirjoittajista.

– Meitä tietysti harmittaa, että tuollainen joustava ja hyvä palvelu lähtee täältä. Olen välittänyt sellaista viestiä asiasta päättäville, että ihmiset ovat tähän sekä työnantajan asenteeseen tyytymättömiä, Paturi sanoo.

Paturin mukaan lounasruokailun vaihtoehtoina on mainittu muun muassa kahviautomaatit, lounasboksit ja omat eväät.

Omien eväiden syönti ei Paturin mielestä ole hyvä vaihtoehto. Sitä paitsi silloin tarvittaisiin lisää jää- ja muita kaappeja ja mikroaaltouuneja.

Paturi huomauttaa, että sama tilanne on terveyskeskuskorttelissa, josta lopetettiin henkilöstöravintola Patarouva tämän vuoden alussa.

Paturin mielestä henkilöstöruokailu on osa työhyvinvointia.

– Janakkalan kunta on korostanut työhyvinvoinnin merkitystä ja hyväksynyt äskettäin uuden työhyvinvointisuunnitelmankin, Paturi muistuttaa.

Nykyinen yrittäjä on ilmoittanut työntekijöille, että voisi jatkaa toimintaa ilman kunnan tukea, jolloin aterian hinta nousisi. Eija Paturi sanoo, että varsi moni kunnantalon työntekijä on sanonut jatkavansa lounasasiakkaana hinnankorotuksesta huolimatta.

Lisäksi Furkat olisi kiinnostunut ottamaan hoitaakseen myös Patarouva-ruokalan, mutta siihenkään hän ei ole saanut kunnalta vastausta.

Furkat väittää, että kunnanjohtaja ja yksi kuntapoliitikko syrjivät häntä. Hän on tehnyt syrjinnästä tutkintapyynnön poliisille.

Hän kertoo myös, että kunnan toiminta aiheutti hänelle kuluneen kevään aikana tappiota.

Kyse oli siitä, että hän oli varautunut pitämään kirjasto-liikuntahallin tiloissa toimivan Poikkeus-kahvilan auki vaalisunnuntaina, koska silloin liikuntahallissa oli iso urheilutapahtuma.

Vasta samana aamuna hänelle ilmoitettiin, ettei aukiolo onnistu vaalien takia.

– Jouduin siis sulkemaan kahvion, vaikka olin varautunut myymään lounasruokia ja paikalla oli ylimääräinen työntekijäkin.

Furkat kertoo, että hän on pyytänyt kunnalta tämän takia hyvitystä vuokrassa. Vastausta hän ei ole saanut.

Hän on jättänyt poliisille tutkintapyynnön kohtelustaan.

Tadzikistanista kotoisin oleva Furkat Shokhimardonov on pyörittänyt kunnantalon kahviota vuodesta 2009. Kunta irtisanoi sopimuksen myös vuonna 2013 ja kilpailutti kahviotoiminnan uudestaan.

Tuolloin oli kyse siitä, että kunta lopetti aamupalatuen. Furkat voitti tuon kilpailutuksen.

Shokhimardonovin hoidossa on myös Tervakosken uimahallin kahvila. HäSa

Mainos