Kanta-Häme Riihimäki

Janakkalan kunta hyvitteli mopolijoita – Nuoret testasivat Mopomiitissä moponkäsittelytaitojaan

Kunta järjesti mopoilijoille tapahtuman Riihimäen Ajoharjoittelukeskuksessa niin kutsutun moposuora-hankkeen kariuduttua.
Sekä Onni Heino (vas.) että Ville Kyöstilä (oik.) saapuivat lauantaiseen Mopomiittiin Riihimäen Ajoharjoittelukeskukseen Tervakoskelta. Mikko Tamminen puolestaan tuli Tanttalasta. Kaikkia kolmea harmittaa, etteivät Janakkalan kunnan suunnitelmat nuorille suunnatusta harjoittelupaikasta eli moposuorasta toteutuneet. Siellä olisi voinut harjoitella keulimista ja kikkailua mopolla, mutta tykkään ajaa myös metsässä. Kiva, että tällainen päivä oli kuitenkin järjestetty, Onni Heino totesi. Kuva: Tomi Vesaharju
Sekä Onni Heino (vas.) että Ville Kyöstilä (oik.) saapuivat lauantaiseen Mopomiittiin Riihimäen Ajoharjoittelukeskukseen Tervakoskelta. Mikko Tamminen puolestaan tuli Tanttalasta. Kaikkia kolmea harmittaa, etteivät Janakkalan kunnan suunnitelmat nuorille suunnatusta harjoittelupaikasta eli moposuorasta toteutuneet. - Siellä olisi voinut harjoitella keulimista ja kikkailua mopolla, mutta tykkään ajaa myös metsässä. Kiva, että tällainen päivä oli kuitenkin järjestetty, Onni Heino totesi. Kuvat: Tomi Vesaharju

Kolmisenkymmentä nuorta osallistui lauantaina Janakkalan kunnan järjestämään Mopomiittiin Riihimäen Ajoharjoittelukeskuksessa.

Kunnan viestintäpäällikkö Leena Joutsenniemi myöntää, että Mopomiitillä hyviteltiin janakkalalaisia nuoria, jotka jäivät ilman kunnan suunnittelemaa luvallista harjoittelualuetta eli niin sanottua moposuoraa.

– Mopomiitti oli se, mitä keksimme tilalle. Emme halunneet vain unohtaa ja skipata asiaa, koska nuorten toiveet olivat korkealla.

– Hämmästyttävän vähän nuorilta on tullut mitään palautetta. Yksi palaute tuli chatissa Mopomiitistä, että ei sinne kukaan halua tulla, koska ajoharjoitteluradalla ei saa edes keulia.

”Harmittaa, ettei moposuora toteutunut”

Ainakin Mopomiittiin osallistunut 16-vuotias Mikko Tamminen Tanttalasta sai näytösluonteisesti luvan keulia tapahtuman aluksi.

– Vähän harmittaa, ettei moposuora toteutunut. Siellä olisi ollut mukava harjoitella ajamista ja keulimista eikä olisi tarvinnut pelätä poliisia.

Onni Heino oli saapunut Mopomiittiin Tervakoskelta.

Taustalla osallistuva budjetti

Janakkalan kunta suunnitteli nuorille moposuoraa osana Janakkalassa tänä vuonna ensimmäistä kertaa toteutettua osallistuvaa budjetointia, johon oli talousarviossa varattu 50 000 euroa.

Kuntalaiset saivat ehdottaa ja äänestää rahalle käyttökohteita. Voiton veivät tekonurmen siirrettävät katsomot, jotka maksoivat 14 500 euroa. Loppusummalla oli tarkoitus toteuttaa toiseksi äänestetty idea eli harjoittelualue nuorille mopoilijoille.

Se olisi ollut toteutettavissa katuratkaisuna teollisuusalueella, mutta kunta joutui luopumaan ajatuksesta vastuukysymysten ja suurten riskien vuoksi.

– Katualueella olisi pitänyt ajaa liikennesääntöjen mukaan, eikä se ollut sitä, mitä mopoilijat halusivat, vaan he halusivat revitellä ja harjoitella. Tällaisen pitäisi olla suljetulla alueella toteutettavaa säännöllistä toimintaa, eikä kunnan rahkeet riitä sellaiseen. Jos onnettomuuksia sattuisi, vastuu olisi kunnalla, Joutsenniemi perustelee hankkeen kariutumista.

Loppusummalla siistitään Turengin keskustan viheralueita

Kunta päätyi lopulta Mopomiitin järjestämiseen. Sen kustannukset olivat reilu 3 000 euroa.

Osallistuvan budjetin loppusummalla kunta toteuttaa tänä syksynä kolmanneksi äänestetyn hankkeen eli Turengin keskustan ilmeen kohentamisen.

– Ely-keskuksen luvalla siistimme Turenkia halkovilta kaistoilta elyn viheralueet. Rikkaruohot ja sammaleet sekä huonokuntoiset istutukset poistetaan ja lisätään kuorikatetta. Lisäksi kaistoille tulee 20 siirreltävää kausi-istutusruukkua.

Kunnan alihankkija Hakuko oy tekee vastaavaa viheralueiden siistimistä myös hotelli Meskun ja Onnenlantin kiinteistöjen ympäristössä.

Vastaavaa summaa haettu myös ensi vuoden budjettiin

Viestintäpäällikkö Leena Joutsenniemi kertoo, että ensi vuoden talousarvioon osallistuvaan budjetointiin on haettu niin ikään 50 000:ntä euroa.

– Ehdotuksena on, että summa käytettäisiin Sitran Demokratiakokeilut 2020 -hankkeeseen, jos pääsemme siihen mukaan sparrattavaksi. Tarkoituksena on kehittää kylien toimintaa tai miljöötä. Kyseessä ei ole avustus kyläyhdistyksille, vaan kyläläisten pitää päästä tässäkin päättämään rahojen käytöstä. HÄSA