fbpx
Kanta-Häme Janakkala

Janakkalan kunta ja maanomistajat ovat saaneet Hopealahden sovintoesityksen – "Vähintään äärettömän hyvä jatkoneuvottelujen pohja"

Umpisolmuun ajautuneen kiistan osapuolet miettivät nyt vastausta tahoillaan.
Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltala. Kuva: Tomi Vesaharju
Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltala kertoo, että nyt saatu sovintoesitys antaa vähintään hyvän pohjan jatkoneuvotteluille. Arkistokuva: Tomi Vesaharju

Janakkalan kunta ja maanomistajat ovat saaneet Hopealahden alueeseen liittyvän sovintoesityksen eteensä.

Umpikujaan ajautunutta kaavoitus- ja rakennuskiistaa päätettiin kesällä ratkoa vielä kerran ulkopuolisen sovittelijan avulla. Sovittelija on nyt jättänyt kiistan osapuolille ehdotuksen, jota Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltala luonnehtii kokonaisuutena varsin hyväksi.

– Sen sisältöä en voi tässä vaiheessa avata enempää, mutta se on vähintään äärettömän hyvä jatkoneuvottelujen pohja, ellei sitä jopa hyväksytä sellaisenaan.

Vastapuolen kantaa kysytään

Siltala kertoo lähettäneensä ehdotuksen kunnanhallituksen jäsenille tutustumista varten. Hän kertoo, että sovittelija eli porilainen asianajotoimisto Kotka & co on käynyt läpi koko prosessin. Samalla on tarkasteltu sitä, mistä itse asiassa on riidelty.

Siltala kertoo, että tarkoitus on keskustella myös vastapuolen eli Hopealahden alueen maanomistajien kanssa asiasta.

– Meillä on kunnanhallituksen kokous vielä jouluviikon maanantaina, mutta en usko, että tämä ehtii käsittelyyn vielä silloin.

Kiista kärjstyi viime vuonna

Hopealahtea eli Turengin aseman seutua koskeva kiista kärjistyi viime vuonna. Kunta ja alueen maanomistajat ovat olleet erimielisiä muun muassa alueen kunnallistekniikan rakentamisesta ja siihen liittyvästä vakuusmaksusta, jota kunta vaatii maanomistajilta.

Alueen kaavoituksen aloittamisesta sovittiin vuonna 2011. Kaavan valmistuttua solmittiin kiinteistökauppa ja sopimus siitä, että ostaja rakentaa alueen kunnallistekniikan.

Kaavan virhe korjattiin

Viime vuonna kunnassa havaittiin, että kaavassa oli virhe. Sen korjaamiseksi aloitettiin asemakaavan muutos ja samalla alue asetettiin tilapäiseen rakennuskieltoon.

Maanomistajat valittivat molemmista päätöksistä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Kunta taas esitti maanomistajille yli miljoonan euron korvausvaateen ja on hakenut käräjäoikeudelta kaupan ja kunnallistekniikkasopimuksen purkua. Näiden käsittely on oikeusasteissa edelleen kesken.

Maanomistajien edustaja ja itsekin hankkeessa mukana oleva asianajaja Pekka Romo ei ollut halukas keskiviikkona kommentoimaan asiaa.

–Ehdotuksesta pitää ensin neuvotella kunnan edustajien kanssa, hän toteaa.

Lue myösVuosia jatkuneessa Janakkalan Hopealahti-kiistassa voi vielä syntyä sopu, uskovat osapuolet – Kunnalta suora kanta vastapuolen tonnien oikeuskuluihin (2.12.2021)

Menot