Kanta-Häme

Janakkalan kunta panee myyntiin yhden tontin ja kolmen suojelutalon kiinteistöt Harvialan kartanoalueelta

Janakkalan kunta aikoo myydä Harvialan kartanoalueen pää- ja konttori- ja saunarakennukset, jotka ovat suojeltuja taloja. Myös yksi rakentamaton tontti tulee myyntiin.
Harvialan kartanon päärakennus on ollut jo vuosien ajan tyhjillään. Viimeksi se oli vähän aikaa yritystilana, sitä ennen se toimi Harvialan koulun väistötilana.

Harvialasta on tulossa myyntiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia. Myyjänä on Janakkalan kunta, joka on ulkoistanut myyntitehtävän Autiotalot oy:lle.

Myytäviä kohteita ensimmäisessä vaiheessa ovat Harvialan kartanon päärakennus, konttorirakennus ja vanha saunarakennus. Lisäksi myyntilistalla on yksi rakentamaton tontti päärakennuksen tuntumassa.

 

On ollut jo pitkään tiedossa, että kunta aikoo luopua Harvialan kartanosta. Asiasta päätettiin vuonna 2013, kun kunnassa laadittiin talouden tasapainottamissuunnitelma. Samassa yhteydessä päätettiin monen muunkin kiinteistön myymisestä.

Kartanon alueella on toiminut useita vuokralaisia. Nyt myytävissä kohteissa on seitsemän vuokralaista, joista kolme on jo irtisanoutunut.

– Nämä kaikki ovat tienneet jo vuokralle tullessaan, että kohteet aiotaan myydä sen jälkeen, kun alueelle on saatu asemakaava, sanoo kunnan kiinteistöpäällikkö Juha Härkönen.

Niin tiesi myös NVL-studion yrittäjä Aleksi Partanen, joka aikoo muuttaa konttorirakennuksesta pois tämän kuun lopulla.

– Tiedän, että jotkut ovat ottaneet irtisanomiset negatiivisestikin, mutta itse olen kiitollinen, että olen saanut tässä olla kolme ja puoli vuotta.

Partasen yrityksellä olisi ollut oikeus viipyä vuokralaisena vuoden loppuun saakka, mutta hän muuttaa pian Kuumolataloon Turenkiin.

– Sattumalta huomasin, että sieltä oli yksi yrittäjävuokralainen lähdössä, joten kysyin heti, pääsenkö hänen tilalleen.

 

Turengissa asuvalla Partasella on ollut viime aikoina hieman yksinäistä kartanolla, sillä konttorin yläkerrassa aiemmin toiminut kitaravahvistinyritys Max Professor Amplification jätti toimitilansa jo aiemmin.

Konttorirakennus on ollut myös monien kulttuuritoimijoiden käytössä. Kulttuuri-ihmiset ovat kunnostaneet tiloja talkoilla ja järjestäneet rakennuksessa ja sen pihapiirissä monenlaista toimintaa, osin myös hankerahoituksella.

Kartanon päärakennus sen sijaan on ollut jo pitkään tyhjillään. Entinen saunarakennus puolestaan on osin vuokrattu seppäyhdistykselle, osin varastotilaksi.

 

Kunnanvaltuusto päätti kartanoalueen asemakaavasta viime syksynä. Alueen vanhoille rakennuksille tuli kaavaan suojelumerkinnät, ja uusia tontteja merkittiin kaavaan kahdeksan. Tonteille (niin vanhoille kuin uusillekin) voi sijoittaa asumisen lisäksi liiketoimintaa ja käsiteollisuutta.

Alueen kiinteistöistä on jo aiemmin myyty yksi; jo pitkään alueella toiminut Ruokangas Guitars -yritys osti kunnalta kartanon entisen autotallirakennuksen.

Nyt myytäväksi tulevien rakennusten lisäksi alueella sijaitsee myös yläpakkaamorakennus, jossa toimii taimimyymälä. Sitä ei myydä tässä vaiheessa.

Lisäksi kunnan omistuksessa säilyy toistaiseksi alipuutarhurin talo, joka on vuokrattu asuinkäyttöön.

 

– Jalostettava kohde upeassa miljöössä.

Näin kuvailee kiinteistönvälittäjä Harri Myllylä Harvialan kohteita.

– Kohteet eivät vielä ole myynnissä, mutta tämän viikon jälkeen ovat. Teemme sopimuksen kunnan kanssa tällä viikolla, Myllylä kertoo. HäSa

 

Historiallinen kohde

Harvialan kartano on peräisin keskiajalta. Se oli pitkään aatelissukujen omistuksessa. Vuonna 1908 muodostettiin Harviala oy. Sen osakkeet myytiin vuonna 1913 Rosenlew-yhtiölle.

Vanha päärakennus tuhoutui räjähdyksessä sota-aikana 1941. Nykyinen päärakennus on samalta vuodelta. Keltainen, osin hirsinen konttorirakennus on vuodelta 1915.

Harviala oy toimii edelleen, se on taimien kasvattaja ja tukkukauppayritys, joka on vuokralla Janakkalan kunnalla. Kunnan myyntisuunnitelmat eivät koske yhtiön vuokraamia maita eivätkä rakennuksia.

Kunta osti Harvialan maat vuonna ja kiinteistöt 1980-luvun lopulla. 2000-luvulla Harvialaan on kaavoitettu pientaloalueita. Tontteja on vielä jäljellä.

 

 

 

Päivän lehti

21.1.2020