Kanta-Häme Janakkala

Janakkala sai pyytämättään uuden vaakunan – Kylpytynnyrikampanjasta vitsaillut bloggaaja pääsi itsekin kokemaan tynnyrin

Bloggaaja ja kuvittaja Kasper Strömman suunnitteli Janakkalan kunnalle uuden vaakunan, vaikkei kunta sitä tilannutkaan.
Punaisessa paljussa lillumassa kultainen ilves, jonka kieli ei enää sininen vaan lämpimän punainen; yläpuolella paljun reuna ja sen yläpuolella Janakkalan kuulas taivas. Kuva: Kasper Strömman
Punaisessa paljussa lillumassa kultainen ilves, jonka kieli ei enää sininen vaan lämpimän punainen; yläpuolella paljun reuna ja sen yläpuolella Janakkalan kuulas taivas. Kuva: Kasper Strömman

Uusi vaakuna on saanut inspiraationsa kylpytynnyrikeskustelusta. Onni Ojan vuonna 1952 suunnitteleman vaakunan tupsukorvainen ilves on Strömmanin humoristisessa vaakunahahmotelmassa istutettu kylpytynnyriin. Vesi yltää hieman ilveksen leuan yläpuolelle, ulkona roikkuvaan lämpimän punaiseen kieleen asti.

Vanhan vaakunan punainen muuri on vaihtunut kylpytynnyrin laudoitukseen.

Vitsailu somessa käännettiin kaupalliseksi yhteistyöksi

Kesällä Hämeen Sanomien jutussa (31.8.) kerrottiin, että Janakkalan kunta sai osakseen irvailua sosiaalisessa mediassa.

Kunnan kampanjassa omakotitontin ostanut saa kaupan päälle ilmaisen kylpytynnyrin. Kampanja herätti humoristisen ja kiivaankin keskustelun Instagramissa.

Sosiaalisessa mediassa aktiivisesti vaikuttava bloggaaja ja vuoden graafikkona 2013 palkittu Kasper Strömman kävi pyörähtämässä Janakkalan messuosaston kylpytynnyrissä Riihimäen RixuRaxu-messuilla marraskuun alussa.

Messuosastolla tynnyri oli tosin veden sijaan täytetty Suomen toiseksi suosituimmalla altaantäytteellä, siis pallomeristä tutuilla sateenkaarenkirjavilla palloilla.

Strömman ja Mikko Pykäri tekivät kaupallista yhteistyötä Janakkalan kunnan kanssa podcastinsa uudessa jaksossa, joka päästettiin eetteriin 7. marraskuuta. Samalla päivänvalonsa sai myös Strömmanin idea Janakkalan vaakunaksi.

Mukana kylpytynnyrin lisäksi karvaisia kavereita

Strömmanin ja Pykärin podcastissa haastateltiin myös Janakkalan maankäyttöpäällikkö Piia Tuokkoa.

Tuokko kertoo podcastissa, että kylpytynnyrikampanja jatkuu vuoden 2020 loppuun asti. Tuokko kertoo podcastissa, ettei itse omista kylpytynnyriä, mutta tontin Janakkalasta hän omistaa.

Hämeen Sanomat kertoi kesäkuussa, että kylpytynnyrin lisäksi myös alpakat ovat tehneet osansa kotikuntansa markkinoinnissa.

Nalpakan alpakkatallin asukkaat pääsivät mukaan Janakkalan mainosfilmille. HÄSA