Kanta-Häme Janakkala

Janakkalan kunta torppasi Hopealahti-yrittäjien ehdotukset, mutta osapuolet toivovat edelleen sovintoratkaisun syntymistä

Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.): "Aina on mahdollisuus palata neuvottelupöytään." Maanomistajia edustava Pekka Romo valittelee, ettei kunta ole tullut lainkaan vastaan omista kannoistaan. Vt. kunnanjohtaja Jenni Jokela: Kunta ei voinut hyväksyä muun muassa takarajan perumista ja kiinteistön palautusehdon poistamista.
Neuvottelut Turengin Hopealahti-hankkeesta päätyivät tällä erää umpikujaan, mutta tarina jatkuu. Kuva: Riku Hasari
Neuvottelut Turengin Hopealahti-hankkeesta päätyivät tällä erää umpikujaan, mutta tarina jatkuu. Kuva: Riku Hasari

Janakkalan kunnan ja maanomistajien väliset neuvottelut Turengin Hopealahti-hankkeesta karahtivat tällä erää karille, mutta kumpikin osapuoli elättelee yhä toivoa sovintoratkaisun löytymisestä.

– Aina on mahdollisuus palata neuvottelupöytään. Ei tässä haluta sulkea sen suhteen mitään ovia, sanoo Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.).

Janakkalan kunnanhallitus hylkäsi torstaina yksimielisesti maanomistajien sovintoesitykset. Kunta päätti hakea Hopealahden kiinteistökauppakirjan ja kunnallistekniikkasopimuksen purkamista käräjäoikeudelta ja vaatia maanomistajilta vahingonkorvausta kunnalle aiheutuneesta vahingosta.

– Tilanne on nyt todella valitettava. Olisi kunnalle tärkeää, että alue saataisiin rakennetuksi, ja olisimme halunneet, että se olisi nimenomaan lähtenyt rakentumaan suunnitelman mukaisesti, Alijärvi painottaa.

– Toivotaan, että tässä kävisi vielä parhain päin.

Myös Turenki Resortsin omistajiin kuuluva, maanomistajia edustava asianajaja Pekka Romo arvelee, että sopua pyritään vielä hieromaan kunnanhallituksen uusimmasta päätöksestä huolimatta.

– Kun aika kuluu, myös yhteisen ratkaisun etsimisen halu yleensä kasvaa. Sen löytäminen olisi kaikkien kannalta järkevää.

Vuosien oikeustaisto ei hyödyttäisi kumpaakaan osapuolta, Romo näkee.

Sopuun on päästy vasta katusuunnitelmista

Yksi suuri kiistakapula on ollut kunnan vaatima 700 000 euron vakuus kunnallistekniikan rakentamisesta. Vakuusmaksu jäisi sanktiomaksuna kunnalle, mikäli maanomistajat jättäisivät sovitut kunnallistekniset työt tekemättä ja tontti palautuisi kunnalle. Turenki Resorts pitää näin suurta vakuusmaksua alan käytäntöjen vastaisena ja kunnan perusteettomana suosimisena. Tähän asti vakuus on ollut 40 000 euroa.

Kunnan ja maanomistajien välisissä neuvotteluissa on päästy yhteisymmärryksen vasta katusuunnitelmien täydentämisestä.

– Me olemme etsineet muita ratkaisuvaihtoehtoja, mutta kunta on pysynyt aiemmassa kannassaan. Ei ole tavanomaista käydä neuvottelua ja etsiä sopuratkaisua niin, ettei toinen osapuoli näytä tulevan lainkaan vastaan omista kannoistaan. Se ei ole neuvottelua, Turenki Resortsin Romo valittelee.

– Kunnan neuvottelijat eivät ole kommentoineet ehdotustamme. Meille on vain sanottu, ettei kunnanhallitus hyväksy sitä.

Jokela: Vaatimukset liian kovia

Janakkalan vt. kunnanjohtajan Jenni Jokelan mukaan kunta ei voinut hyväksyä maanomistajien tekemiä vaatimuksia, joihin sisältyy muun muassa kauppakirjan mukaisen rakentamista koskevan määräajan ja kiinteistön palautusehdon poistaminen sekä 16 kuukauden jatkoaika rakentamisen toteuttamiselle.

Maanomistajat myös katsovat, että kaavamuutoksen rakentamiskielto tulee perua eikä kaavamuutos saisi vaikuttaa hankkeen toteuttamiseen. Lisäksi rakentamisvelvoitteen jatkoajan alkaminen on sidottu ehdotuksessa majoitusliikkeen EU-tukipäätökseen.

– Eli majoitusliikkeen rakentuminen riippuisi EU-tuen myöntämisestä. Näin ollen rakentamisen takarajaa ei välttämättä ole lainkaan, Jokela toteaa.

Hänen mielestään kunnan aiempi esitys sopimusten vapaaehtoisesta purkamisesta olisi yhä hyvä keino purkaa pattitilanne ilman oikeudenkäyntejä ja vahingonkorvausvaatimuksia. Tällöin kiinteistön kauppahinta palautettaisiin maanomistajille.

Neuvottelut voivat jatkua jo lähiaikoina

Myös Jokela korostaa, että kunnan intresseissä on edelleen sovintoratkaisun löytäminen.

– Se olisi ilman muuta kaikkien etu. Kukaan ei vastusta neuvottelujen jatkamista, ja voihan niitä hakemuksia sieltä käräjäoikeudesta poiskin vetää. Jos neuvottelukumppanilla on halukkuutta palata neuvottelupöytään, se varmasti onnistuu jo lähiaikoina, hän sanoo.

Janakkalan kunnalla ei ole toistaiseksi mitään vaihtoehtoista suunnitelmaa Hopealahden alueen kehittämisestä. HÄSA

Lue myös: Näistä asioista Janakkalan Hopealahti-kiistassa väännetään – ”Olemme tästä totaalisesti eri mieltä” (2.6.)

Päivän lehti

13.7.2020