Kanta-Häme Janakkala

Janakkalan Laurinmäkeen lyhyt kevyen liikenteen väylä ja parkkipaikka – Tavoitteena turvallinen väylä kirkolta museoalueelle

Tavoitteena on rakentaa turvallinen väylä kirkon ja museoalueen välille. Autopaikkoja on tulossa 40 ajoneuvolle.
Hakoistentie on kirkon ja Laurinmäen välillä kapea ja mutkainen. Kuva: Päivi Ojala
Hakoistentie on kirkon ja Laurinmäen välillä kapea ja mutkainen. Kuva: Päivi Ojala

Janakkalan Laurinmäki on saamassa pätkän kevyen liikenteen väylää sekä paikoitusalueen.

– Hienoa olisi, jos ne ehdittäisiin rakentaa jo tulevaksi kesäksi, mutta aikataulu riippuu Museoviraston lausunnon saamisesta, Janakkalan kunnan kulttuurituottaja Anna-Milla Vainio kertoo.

Paikoitusalue tulee Hakoistentien varteen Pyhän Laurin kirkon ja Laurinmäen väliselle pellolle. Tällä pellolla tehtiin viime viikolla arkeologisia tutkimuksia.

– Kaivauksia tehtiin Museoviraston pyynnöstä. Siinähän on muinaismuistoalue lähellä.

Vainion mukaan pellolta ei alustavien tietojen mukaan löytynyt mitään erityistä, mutta silti kunnan on odotettava Museoviraston lausuntoa, ennen kuin asiassa voidaan mennä eteenpäin.

– Tietysti täytyy hoitaa myös viralliset kuulutukset ja muut asiat. Kernaalan kyläläisille ja seurakunnalle asiasta on alustavasti jo tiedotettu.

Parkkialue on tarpeen, sillä esimerkiksi Laurinmäen kesän ja joulun avaukset vetävät paljon väkeä, ja silloin ei aina läheinen kirkonkaan parkkipaikka ole riittävä. Myös Laurinmäen Keltaisen talon konsertit vetävät yleisöä.

Anna-Milla Vainio korostaa myös kevyen liikenteen väylä tarpeellisuutta.

– Meillä käy paljon luokkaretkeläisiä, jotka tutustuvat sekä kirkkoon että Laurinmäen museoalueeseen. Se väli pitää nykyään kävellä maantietä pitkin, ja tiessä on kirkon jälkeen mutkakin. Se on nykyään kävelijöille turvaton väylä.

Alueella on 40 kilometrin nopeusrajoitus, mutta kaikki autoilijat eivät sitä noudata.

Tuleva kevyen liikenteen väylä ulottuu kirkon viereiseltä Kernaalantieltä Laurinmäen risteykseen. Tämä väli on noin 200 metriä.

Kunnan tämän vuoden budjetissa on paikoitusaluetta varten 60 000 euron määräraha.

Kunta omistaa pellon, jolle parkkialue rakennetaan. Se on ollut aiemmin vuokrattuna. HÄSA