Kanta-Häme

Janakkalan lukiot yhdistyvät hallinnollisesti

Janakkala yhdistänee ensi syksynä kaksi lukiotaan yhdeksi kouluksi, jonka nimeksi tulee Janakkalan lukio. Koululla olisi yksi yhteinen rehtori, mutta kaksi toimipistettä.

Tätä esittää kunnan kasvatus- ja koulutuslautakunta, joka käsitteli tulevia uudistuksia keskiviikkona. Seuraavaksi asia menee kunnanhallituksen ja lopuksi valtuuston päätettäväksi.

Kilpailukyvyn takia

Suurin syy lukioiden yhdistämiseen on kilpailukykyisen lukiokoulutuksen säilyttäminen Janakkalassa.

– Haemme kiinteyttä lukio-opetuksen järjestämiseen, sanoo sivistystoimenjohtaja Jouni Wilpola.

Wilpolan mukaan lukioissa on nykyään pieniä eroavaisuuksia ja toimintakulttuuritkin eroavat hieman toisistaan.

– Tavoittelemme tässä synergiaa. Olisi yksi lukio ja yksi johtaja, joka määrittää opettajien ja opiskelijoiden kanssa yhteisen toimintakulttuurin.

Enemmän kursseja

Yksi tavoite on saada yhteinen kurssitarjotin ja saada toteutetuksi nekin kurssit, jotka nyt ovat jääneet toteutumatta liian pienen osanottajamäärän takia.

Kursseja voidaan järjestää niin, että oppilaat kulkevat Tervakoskelta Turenkiin tai päinvastoin. Toinen vaihtoehto on verkkovälitteinen opetus. Molemmat tavat ovat käytössä nykyäänkin, mutta niiden käyttöä voidaan helposti lisätä, kun kaksi toimipistettä ovat samaa kokonaisuutta.

– Silti pitää taata se, että molemmissa toimipisteissä on riittävä kurssitarjonta, Wilpola korostaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei kenenkään ole pakko kulkea kahden toimipisteen väliä, jos ei halua. Pakolliset kurssit voi suorittaa yhdessä ja samassa pisteessä.

Kulkeminen kahden pisteen välillä kuitenkin lisääntyy?

– Jossain määrin, mutta tässä vaiheessa en tiedä, kuinka paljon.

Henkilöstön määrä säilyy ennallaan

Henkilöstön määrään hallinnollisella ratkaisulla ei ole Wilpolan mukaan mitään vaikutusta, mutta rehtorien virkaan on. Lukio ja kaksi yläastetta saavat kukin omat rehtorinsa.

Tervakosken lukion ja yhteiskoulun rehtorin virka muutetaan Janakkalan lukion rehtorin viraksi. Näin rehtori Sinikka Pulkkisesta tulisi Janakkalan lukion rehtori.

Turengin lukion ja yhteiskoulun rehtorin virka aiotaan muuttaa Turengin yhteiskoulun rehtorin viraksi. Virka laitetaan yleiseen hakuun, koska nykyinen rehtori on virkaa tekevä ja hän on jäämässä kesällä eläkkeelle.

Lisäksi aiotaan perustaa Tervakosken yhteiskoulun rehtorin virka, joka tulee yleiseen hakuun. (HäSa)

Päivän lehti

5.4.2020