Kanta-Häme

Janakkalan on kiristettävä vyötä

Janakkalan taloustilanne ei näytä nyt hyvältä. Kunnanhallitus ja virkanaiset esittelivät perjantaina budjettiesityksen, joka menee 2,5 miljoonaa euroa miinukselle.

Syitä huonoihin näkymiin on useita.

– Taloudellinen ympäristö on muuttunut vauhdilla. Syyskuussa valkeni, että tämän vuoden verotulot jäävät alle talousarvion. Sairaanhoitopiirin alijäämät merkitsevät meillekin menojen kasvua, luettelee kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.).

Lisäksi tulee kirjanpidollinen muutos. Janakkala joutuu lyhentämään investointien poistoaikoja, mikä merkitsee 1,5 miljoonan miinusvaikutusta ensi vuonna. Sitä seuraavina vuosina vaikutus on pienempi.

Tervehdyttäminen alkaa vuoden alussa

Talouden tervehdyttämiseen aiotaan tarttua kuitenkin heti ensi vuoden alussa. Uusi kunnanhallitus joutuu siis heti tositoimiin.

– Tarvitaan trapetsitaiteilijan taitoja, jotta tasapaino saavutetaan. Siinä aiotaan onnistua, Taponen sanoo.

Korjaavia liikkeitä on tarkoitus saada aikaan niin, että ne vaikuttaisivat jo ensi vuonna.

Tilanteesta ei kuitenkaan yritetä selviytyä pelkästään säästöjä miettimällä. Veroprosenttia aiotaan korottaa vuonna 2014. Korotus olisi 0,75 prosenttiyksikköä, jolloin uusi veroprosentti olisi 20,5.

Ensi vuosi mennään kuitenkin vielä nykyisellä prosentilla, joka on 19,75. Sen sijaan kiinteistövero nousee ensi vuonna. Uusi vakituisen asunnon kiinteistövero on 0,40 prosenttia.

Kiinteistöveron korotus tuo kunnan kassaan noin puoli miljoonaa euroa, eli vaikutus on sama kuin jos veroprosenttia olisi nostettu 0,25 prosenttiyksikköä.

Myönteisiäkin elementtejä

Taponen huomauttaa, että budjetti sisältää myös myönteisiä elementtejä.

– Palvelutaso säilyy hyvänä ja perusterveydenhuoltoon panostetaan. Lääkäri-hoitajatyöpareja tulee lisää.

Myönteistä on myös se, että vanhusten Elsakodin laajennus valmistuu Tervakoskella.

Kunnan lainakanta on kasvanut selvästi, mutta on Taposen mukaan edelleen siedettävä.

Investoinnit ovat ensi vuonna maltilliset. Keskuskeittiöön eli ruokapalvelukeskukseen menee vielä 0,8 miljoonaa euroa. Turengin terveysaseman remonttiin on tarkoitus käyttää 0,6 miljoonaa.

Korjaamistahtia on hidastettu, sillä aiemman suunnitelman mukaan terveysasemaan olisi käytetty 1,5 miljoonaa vuonna 2013.

Rakennusten kunnossapitoa varten budjettiesitykseen on varattu 0,7 miljoonaa euroa.

Tervakosken terveysaseman remontti ei näy taloussuunnitelmassa, joka ulottuu vuoden 2016 loppuun. Hanketta ei ole kuitenkaan unohdettu.

– Se menee suunnitelmakauden ulkopuolelle, pidempiaikaiseen investointiohjelmaan. Mutta pieniä muutoksia Tervakoskella kuitenkin tehdään. Ne liittyvät lääkäri-hoitajatyöparien tiloihin, Taponen sanoo.

Ei lomautuksia suunnitteilla

Huonosta taloustilanteesta huolimatta kunnassa ei suunnitella irtisanomisia eikä lomautuksia.

– Työtä kunnassa riittää. Tulopohjan riittävyys on pulmakohta, Merja Taponen kiteyttää.

Budjetinlaadinta aiheutti jonkin verran vääntöä kunnanhallituksessa. Varapuheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) sanoi, että työllisyysrahoista väännettiin taas, viimevuotiseen tapaan.

Myös omaishoidon tuesta keskusteltiin, mutta se jäi nykyiselle tasolle.

Vasemmistoliiton Jaana Kivistö sanoo, että maahanmuuttajien sosiaalityöntekijä tulisi palkata vakituisesti eikä määräaikaisesti. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020