Kanta-Häme

Janakkalan paloaseman rakentaakin ilmeisesti kunnan yhtiö

Pitkään seissyt Janakkalan paloasema -hanke saataneen alkuun tämän vuoden puolella. Sellainen on ainakin Janakkalan teollisuusalueet oy:n eli JTA:n toimitusjohtajan Markus Myhrbergin toive.

Tarkoitus on, että paloasemaa ei rakentaisikaan kunta, vaan kunnan yhtiö JTA. Näin hanke ei rasittaisi kunnan tasetta.

Päätöksiä ei ole tehty

Mitään lopullista päätöstä paloasemasta ei ole tehty. Tätä korostavat sekä Myhrberg että Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Petri Talikka.

– Mutta tavoitteenamme on, että aiesopimus saataisiin tehtyä ja hankkeen valmistelu aloitettua tämän vuoden loppuun mennessä. Myhrberg sanoo.

Hankkeeseen vaikuttaa se, että kaavoitus on kesken. Paloasemaa varten on tulossa 1,3 hehtaarin tontti Rastikankaan yritysalueelle Turengin lähelle.

Lepakot kaatoivat kaavan

Janakkalan valtuusto on kertaalleen hyväksynyt Rastikankaan laajennuksen kaavan, mutta kaava kaatui Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Syynä olivat puutteelliset lepakkoselvitykset.

Janakkalan kaavoitusarkkitehti Leena Turkka kertoo, että selvitykset saadaan valmiiksi elokuun loppuun mennessä, ja sen jälkeen kaavavalmistelu voidaan aloittaa uudestaan.

Myhrberg haluaa kuitenkin lähteä viemään paloasemahanketta eteenpäin keskeneräisestä kaavasta huolimatta.

– Mitä pidemmälle hanke on valmisteltu, sen jouhevammin rakentaminen saadaan aikanaan liikkeelle.

Vanhaa ei kannata korjata

Janakkala tarvitsee uuden paloaseman, koska nykyinen on ahdas ja vanhanaikainen. Pelastuslaitoksen tekemän tarveselvityksen mukaan vanhaa ei kannattaisi enää korjata. Tarveselvitys valmistui viime vuonna.

Paloaseman rakentaminen on kunnan tehtävä. Pelastuslaitos tulee kunnan tiloihin vuokralaiseksi. Tällainen toimintamalli on voimassa koko maassa.

Nykyään jotkut kunnat antavat rakentamistehtävän mieluummin yhtiölleen, vaikka näin toimiessaan kunta menettääkin Palonsuojelurahaston avustuksen. Avustuksen voi nykysääntöjen mukaan saada vain kunta, ei yhtiö.

Avustus voi olla enimmillään 250 000 euroa.

– Esimerkiksi Riihimäellä valmistuu nyt syksyllä paloasema, joka on kaupungin yhtiön rakennuttama, Petri Talikka kertoo.

Jos JTA rakennuttaa paloaseman, se tarvitsee hankkeelle kunnan takauksen. Kun tilat valmistuvat, pelastuslaitos vuokraa ne Janakkalan palokuntaa varten. (HäSa)

Menot