Kanta-Häme

Janakkalan sairaalan remontti alkaa vihdoin syksyllä

Janakkalan terveyskeskuksen ja sairaalan remontti on nyt suunniteltu uudestaan. Seuraava käytännön askel otetaan suunnitelmien mukaan syyskuussa, jolloin olisi tarkoitus aloittaa sairaalan osasto 1:n peruskorjaus. Alun perin sairaalaremontin olisi pitänyt alkaa jo viime vuonna.

Sairaalan ykkösosasto eli rakennuksen C2-osa joudutaan tyhjentämään remontin ajaksi. Suurin osa potilaista siirretään sairaalan uudehkoon F-siipeen ja osa Elsakotiin Tervakoskelle.

10 asuntoa väistötiloiksi

Elsakodin laajennus valmistuu kesäkuun lopussa, jolloin käyttövalmiiksi tulee 20 uutta asuntoa. Niistä kymmenen varataan ensi alkuun sairaalan väistötiloiksi.

Sairaalan vastaava hoitaja Ritva Voipaala sanoo, että tässä vaiheessa ei ole olemassa tarkkoja väistösuunnitelmia.

Sairaalaremontin on tarkoitus valmistua ensi vuoden kesäkuussa, joten väistötiloja tarvitaan noin yhdeksän kuukauden ajaksi.

Peseytyminen helpottuu

Remontti uudistaa sairaalaosastoa melkoisesti. Kukin potilashuone saa esimerkiksi omat wc- ja peseytymistilat.

– Nykyään meillä on yksi kylpyhuone käytävällä koko 33:n hengen osastoa varten. Lisäksi on suihkullisia vessoja, mutta useimmat potilaamme ovat niin huonossa kunnossa, etteivät he pysty peseytymään niissä, Voipaala kertoo.

Potilashuoneita C2-osaan tulee kaiken kaikkiaan 16. Ne ovat yhden ja kahden hengen huoneita, kun nykyiset huoneet on tarkoitettu 3–5 hengelle.

– Yhden hengen huoneista tulee niin sanottuja sulkuhuoneita, joten potilaan eristäminen on tarvittaessa mahdollista. Nykyään C2-osassa ei ole eristyshuoneista lainkaan, kertoo rakennuttaja Liisa Jokinen.

C2:n tiloihin rakennetaan myös kuntoutusyksikkö, joka toimii nykyään Tapailakodin eli vanhainkodin puolella.

Lisäksi remontoitavaan osioon tulee tilat koko sairaalan lääkejakelua varten.

Jäähdytys tuo helpotusta

Tärkeä uudistus on se, että sairaalaosastolle saadaan vihdoin jäähdytys. Se parantaa potilaiden ja myös henkilökunnan oloja kesäaikaan. Toisella sairaalaosastolla eli F-siivessä jäähdytys on ollut jo vuodesta 2010 eli rakennuksen valmistumisesta saakka.

Alun perin oli tarkoitus, että jäähdytys saataisiin remonttien yhteydessä koko terveyskeskuskompleksiin, mutta tämä ei toteudu säästöjen takia.

Kunnan säästämistavoitteista huolimatta sairaalaosaston remontti toteutetaan lähes aiempien suunnitelmien mukaisesti. Säästöä saadaan kuitenkin 168 000 euroa siitä, että kellariremontti jätetään pois. Näin remontin kustannusarvioksi tulee 1,9 miljoonaa euroa. (HäSa)

Päivän lehti

9.4.2020