Kanta-Häme

Janakkalan Tehyllä ei edustajaa yt-elimessä

Janakkalan tehyläisillä ei ole omaa edustajaa kunnan yhteistoimintaelimessä. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö ei siis ole mukana kunnan yhteistyöryhmässä, paikallisneuvotteluissa eikä pääluottamusmiesten palavereissa.

Janakkalan henkilöstöjohtaja Merja Ylipaavalniemi korostaa kuitenkin, etteivät Tehyn jäsenet jää yhteistoiminnan ulkopuolelle.

Erikseen Tehyn kanssa

– Kunta hoitaa lainmukaisen yhteistoimintavelvoitteensa kaikkien ammattijärjestöjen kanssa kuten ennenkin, mutta erikseen pääsopijajärjestöjen ja erikseen Tehyn kanssa, Ylipaavalniemi sanoo.

Yt-asiat ovat Janakkalassa nyt ajankohtaisia, sillä kunnassa mietitään parhaillaan talouden tasapainottamista. Se voi tarkoittaa muutoksia henkilöstöön liittyvissä asioissa, ja siksi kunnassa aloitetaan yt-neuvottelut.

Tehyn asema ammattijärjestökentällä muuttui valtakunnallisesti vuonna 2007, jolloin Tehy irrottautui omaksi neuvotteluosapuoleksi. Tehyläisille työntekijöille laadittiin oma työehtosopimus. Tehy ei ole tämän jälkeen ollut enää pääsopijajärjestö.

Muut jättivät Tehyn ulkopuolelle

Kuntatyönantajat ovat tulkinneet, että Tehyn edustaja voi silti olla yt-elimen jäsen, mutta tämä edellyttää pääsopijajärjestöjen eli muiden kunta-alan ammattijärjestöjen suostumusta. Janakkalassa tätä suostumusta ei ole nyt saatu.

Tässä asiassa pääsopijajärjestöjen kanta on muuttunut. Viitisen vuotta sitten pääluottamusmiehet sopivat keskenään, että paikallisesti voidaan toimia yhdessä Tehyn kanssa. Vuonna 2009 kuntaan laadittiin yhteistoiminnan periaatteet siltä pohjalta, että Tehyn edustaja on mukana yt-menettelyssä tasavertaisena kumppanina.

Pääsopijajärjestöjä on Janakkalan kunnassa kaiken kaikkiaan viisi: KTN, Super, Jyty, JHL ja Juko. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020