Kanta-Häme

Janakkalan tekla yllätti: Lautakunta esittää Itä-Janakkalan koulun perustamista ja Vähikkälän koulun säilyttämistä.

Janakkalan tekninen lautakunta päätti esittää, että Itä-Janakkalan koulu perustetaan. Lisäksi se säilyttäisi Vähikkälän koulun.

Janakkalan tekninen lautakunta (tekla) teki tiistaisessa kokouksessaan paljon muutoksia kouluesitykseen. Kahden koulukeskuksen perusmallin se säilytti ennallaan, mutta päätti esittää lisäksi uuden koulun rakentamista Itä-Janakkalaan.

Lautakunta päätti myös esittää, että Vähikkälän koulu saisi jatkaa toimintaansa joko nykyisellä tavalla tai sitten uudella mallilla, joka neuvoteltaisiin paikallisen kyläyhdistyksen kanssa.

Tiistainen kokous kesti yli puolenyön, ja siinä äänestettiin usein.

 

Pääosa aiemmin esitetystä koulumallista säilyi teklan käsittelyssä entisellään. Siihen kuuluu koulukeskusten lisäksi Harvialan, Leppäkosken ja Viralan koulujen peruskorjaukset. Mallin hinnaksi on arvioitu 85 miljoonaa euroa.

Sen päälle tulevat vielä purkukustannukset ja väistötilaratkaisut, joten kaiken kaikkiaan on puhuttu jo 90 miljoonan tai jopa yli 100 miljoonan euron kouluratkaisusta pääosin ensi vuosikymmenenä.

Tähän tulee vielä lisäkuluja, mikäli lautakunnan esittämät muutokset päätetään toteuttaa. Joka tapauksessa kyseessä on Janakkalan historian suurimmasta investoinnista.

 

Malli tarkoittaa sitä, että Tarinmaan, Tanttalan ja Heinäjoen koulut lakkautettaisiin. Kyläkouluista jäisivät jäljelle vain Vähikkälän, Viralan, Harvialan ja Leppäkosken koulut.

Aiemmin esitetyn mallin mukaan myös Vähikkälä olisi kuulunut lakkautettavien joukkoon.

Teklan päätösesityksiin liittyy kuitenkin sellainen ongelma, että kouluverkon suunnittelu ei kuulu sen hallinnonalaan, vaan sivistyslautakunnalle. Sivistyslautakunta käsittelee asiaa 3. lokakuuta.

Sekä kouluverkosta että hankesuunnitelmista, jotka ovat käytännössä rakentamispäätöksiä, päättää lopulta valtuusto.

 

Taajamien koulukeskuksiin suunnitellaan muun muassa muunneltavia tiloja eli avoimia oppimisympäristöjä.

Molemmat koulukeskukset käsittävät opetuksen esikoulusta aina peruskoulun loppuun. Kyse on yhtenäiskouluista, joita ei Janakkalassa ole aiemmin ollut.

Kummankin keskuksen yhteyteen rakennetaan tilat myös Janakkalan lukiolle. Lisäksi Tervakosken koululle tulee kirjasto,

Turengin koulukeskus aiotaan sijoittaa Turengin nykyisen alakoulun ja kirjaston alueelle. Kirjasto-liikuntahallista tehdään kulkukäytävä uuteen kompleksiin. Kouluun tehdään kuitenkin myös oma liikuntahalli.

Myös Sibelius-opiston Turengin-piste saa tilat koulukeskuksesta.

 

Tervakosken koulukeskus taas tulee nykyisen Tervakosken yhteiskoulun tontille. Nykyisistä rakennuksista voidaan lukio-osa säilyttää, koska se on rakennettu viimeksi. Lukion uudet tilat kuitenkin tulevat toisaalle uuteen kompleksiin.

Tervakosken suunnitelma sisältää myös liikuntahallin, joka rakennetaan koulun viereen Maunontien ja Tervakoskentien kulmaukseen.

Alkuvaiheessa molempien koulukeskusten yhteyteen ajateltiin myös uimahallia tai opetusallasta, mutta ajatuksesta on luovuttu, koska tontit ovat siihen tarkoitukseen liian ahtaita.

Tontti ei myöskään mahdollista Tervakosken terveysaseman sijoittamista koulurakennuksen yhteyteen, niin kuin aluksi ajateltiin.

Aloite Itä-Janakkalan koulusta tuli viime talvena seudun asukkailta.

Koulun paikaksi on esitetty Mallinkaisten entisen koulun eli nykyisen kylätalon lähialuetta. Kunta ei omista sieltä maata, joten kunnan pitäisi saada ostetuksi sopiva rakennuspaikka.​

Koulun rakentaminen ja varustaminen tulisi tehdyn selvityksen mukaan maksamaan noin 2,2 miljoonaa euroa, mikäli opetus järjestettäisiin kolmessa ryhmässä yhteensä 70 oppilaalle. ​

Jos oppilaita olisi 90 ja ryhmiä neljä, kustannukset nousevat 3,3 miljoonaan euroon.​

Tekninen lautakunta päätti esittää, että Itä-Janakkalan koulu toteutettaisiin jommallakummalla mitoituksella.

Seuraavaksi hankesuunnitelmat menevät kunnanhallituksen käsittelyyn. Valtuuston on määrä päättää niistä ja kouluverkosta 12. marraskuuta. HÄSA

Hämeen Sanomat on perustanut suljetun Facebook-ryhmän Hämeen Sanomat Janakkala, jonka jäseniksi toivomme janakkalalaisia keskustelemaan kunnan ajankohtaisista asioista.  Ryhmän jäsenillä on mahdollisuus auttaa meitä kirjoittamaan entistä kiinnostavampia juttuja Janakkalasta. Jäseneksi voit hakea tästä linkistä.

Toteutusjärjestys

1. Tervakosken liikuntahalli

– kustannusarvio 8,2 milj. e- toteutus 2019–2020

2. Turengin koulukeskus, 1. vaihe

– luokat 0-6, 700 oppilasta- kustannusarvio 24,9 milj. e- toteutus 2019–2021

3. Tervakosken koulukeskus

– esiopetus, yhtenäiskoulu ja lukio 750 oppilasta- lisäksi kirjasto ja tiloja nuorisotoimelle- kustannusarvio 24,0 milj. e- toteutus 2021–2023

4. Turengin koulukeskus, 2. vaihe

– luokat 7-9 ja lukio, 550 oppilasta- sisältää liikuntatilat- kustannusarvio 17,7 milj. e- toteutus 2024–2026

Lisäksi:

– Itä-Janakkalan koulu joko 70 tai 90 oppilaalle (teklan esitys). Toteutus 2022–2023.- Leppäkosken (ja Haukankallion), Viralan sekä Harvialan koulujen peruskorjaukset, yhteensä 10,3 milj. e. Toteutus 2023–2033.

 

 

 

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic