Kanta-Häme

Janakkalan työterveys siirtynee osaksi Työsykettä

Janakkalan kunta harkitsee työterveyshuoltonsa ulkoistamista Työsyke oy:lle. Kunnanhallitus päätti maanantaina neuvottelujen aloittamisesta.

Janakkalan kunnalla on nykyään oma työterveyshuolto, joka toimii terveyskeskuksen yhteydessä. Yksikössä on yhteensä viisi ja puoli työntekijää, ja lisäksi käytetään ostopalvelua. Työterveydessä on yksi työterveyshuollon erikoislääkäri, ja lisäksi yksi yleislääkäri työskentelee yksikössä puolipäiväisesti.

Janakkalan työterveyshuolto huolehtii lakisääteisten palvelujen lisäksi tietyistä muista terveydenhuoltopalveluista.

Janakkalan työterveyshuolto on tuottanut työterveyspalveluja myös yrityksille. Työterveyshuollon kustannukset ovat kunnalle tänä vuonna noin 530 000 euroa.

Koska Janakkalan työterveyshuolto tarjoaa muitakin kuin lakisääteisiä palveluja, sen katsotaan toimivan markkinoilla ja siksi sen olisi yhtiöitettävä toiminta vuoden 2019 alkuun mennessä.

Janakkalan kunta ei kuitenkaan halua yhtiöittää tätä toimintaa. Yhtenä syynä on se, että toiminnassa katsotaan olevan jo nykyään riskejä. Esimerkiksi lääkärien rekrytointi voi olla vaikeaa.

Kilpailuttamistakaan ei nähdä järkevänä, sillä mikäli sote-ratkaisu toteutuu, kunnan työntekijöiden määrä vähenee ja samalla siis se asiakasmäärä, jonka työterveydestä kilpailutuksen voittanut yritys vastaisi. Kilpailuttamisen arvellaan myös lisäävän kustannuksia huomattavasti.

Jäljelle jäävä vaihtoehto on Työsyke oy, jonka omistajia ovat Hämeenlinnan ja Riihimäen kaupungit, Hausjärven kunta, Riihimäen terveyskeskus ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri.

Työsyke on myös pienyritysten ja maatalousyrittäjien lakisääteinen työterveyspalvelujen asiantuntija. Työsykkeellä on 41 työntekijää, joista 11,5 on lääkäreitä.

Janakkala lähtee neuvotteluissa siitä, että työterveyshuollon laajuus säilyy ennallaan ja että toimipiste säilyy nykyisissä tiloissa Turengissa.

Neuvotteluissa on tarkoitus sopia siitä, että Janakkalan työterveyshuolto siirretään liikkeenluovutuksella Työsykkeelle. Tällöin työntekijät siirtyisivät osakeyhtiöön vanhoina työntekijöinä. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic