Kanta-Häme

Janakkalan uuden paloaseman rakentaminen on alkanut Rastikankaalla

Janakkalan uudesta paloasemasta tulee mahdollisimman nykyaikainen, mutta perinteistäkin siinä on mukana: tanko.

– Tanko on perinne. Se on sitä paitsi erittäin turvallinen ja nopea tapa siirtyä kerrosten välillä, sanoo pelastuspäällikkö Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitoksesta.

Sen sijaan letkutornia ei tarvita, vaan sen korvaa paloletkujen pesulaite. Harjoitustorni asemalle kuitenkin tulee.

Paloaseman rakentamisen urakkasopimus allekirjoitettiin torstaina Janakkalan kunnantalossa. Urakan sai oman kylän yritys eli turenkilainen Rakennuspalvelu Teknorak oy.

Yrittäjä Erkki Mahlamäki kertoi, että myös aliurakoitsijoissa on turenkilaisia yrityksiä, kuten Sähkö-Jore oy ja Vesijohtoliike Järviset oy.

Rakentaminen työllistää alkuvaiheessa runsaat kymmenen työntekijää, mutta ensi keväänä jo noin 25.

Maarakennustyöt Rastikankaan yritysalueella Turengissa ovat jo alkaneet.

Kunnan tekninen johtaja Jukka Vahila kiitteli suunnitteluyhteistyötä pelastuslaitoksen kanssa. Hankkeessa päästiin hänen mukaansa ripeästi eteenpäin.

Kunnan kiinteistöpäällikkö Juha Härkönen ja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Esa Pulkkinen korostivat uuden paloaseman hyvää strategista sijaintia.

– Rastikangas on sijainnille paras vaihtoehto. Siitä on hyvät yhteydet myös Tervakosken suuntaan, ja saavutettavuus pääväylille on hyvä.

Petri Talikka arvioi, että hälytysajon matka-aika Tervakoskelle lyhenee nyt noin neljä minuuttia.

– Toiminnassa ei kuitenkaan katsota kuntarajoja, vaan apu lähtee aina siltä paloasemalta, jolta se on parhaiten saatavilla, Talikka korosti.

Nykyään Turengin paloasemalla on kiireellisiä pelastustehtäviä vuodessa noin 500 ja ensihoitotehtäviä noin 2 000. Toisin sanoen asemalta startataan hälytykseen noin seitsemän kertaa vuorokaudessa.

Erityistä huomiota uuden paloaseman suunnittelussa on kiinnitetty siihen, että puhdas ja likainen tila ovat erillään. Näin henkilökunnan altistuminen haitallisille aineille saadaan minimoitua.

Paloasemasta tulee myös nykyistä isompi. Siinä on hallitilaa viidelle pelastusajoneuvolle, kolmelle ambulanssille ja kolmelle johtoautolle.

Nykytilanteeseen verrattuna saataneen lisää yksi raskas ajoneuvo, yksi johtoauto ja yksi ambulanssi. Näin ambulanssien määrä Turengissa kasvaisi yhdestä kahteen, ja sairaankuljetusvalmius paranisi.

– Tästä kuitenkin päättää sairaanhoitopiiri, Petri Talikka korosti.

Paloaseman toiminnot ja henkilömäärä kasvavat nykyisestä. Paloasemalle tulee myös toimistoväkeä, toisin kuin nykyään. Päiväsaikaan uudella asemalla työskentelee kymmenkunta työntekijää.

Perinnettä tulevalla paloasemalla edustaa tangon lisäksi Turengin VPK:n 1930-luvulta oleva avomallinen paloauto, jonka kunnan työpaja ensin kunnostaa.

Janakkalan paloasema on toinen Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen uusista paloasemista tällä vuosikymmenellä. Naapurikuntaan Riihimäelle valmistui uusi paloasema vuonna 2014.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic