Kanta-Häme

Janakkalan uusi keskuskeittiö otetaan käyttöön vähitellen

– Iso ja hienohan tämä on. Odotamme innolla, että kohta saamme ruokaa täältä, Anna Pensola ja Suvi Saarinen sanoivat kierrellessään uudenuutukaisessa keskuskeittiössä eli Tuuvingissa.

He ja monet muut tutustuivat maanantaina Tuuvinkiin, koska siellä pidettiin avoimet ovet lähinnä kunnan työntekijöille.

Pensola ja Saarinen työskentelevät vammaisten ohjaajina Kataja-yksikössä melkein Tuuvingin naapurissa. Nykyään Katajan väki saa ruokansa Turengin yhteiskoulun keittiöstä.

Kaikki ei muutu kerralla

Keskuskeittiö on tällä hetkellä viittä vaille valmis. Joitain kalusteita vielä puuttuu, ja viimeinen siivous on vielä tekemättä. Keittiötä esiteltiin jo nyt, koska toiminnan alettua sinne ei kutsuta enää vieraita hygieniaa pilaamaan.

Tuuvinki mullistaa Janakkalan ruokahuollon melko perusteellisesti, mutta kaikki ei muutu kerralla. Ruokapalveluesimies Marko Vilkman sanoo, että koko tämä vuosi on käynnistysvaihetta.

Henkilökunta muuttaa Tuuvinkiin viikolla 6 eli helmikuun alkupuolella. Ensin on vuorossa laite- ynnä muuta koulutusta. Ensimmäiset ateriat Tuuvinki valmistaa 11. helmikuuta, ja ne kuljetetaan neljälle koululle (Leppäkosken, Heinäjoen ja Harvialan kouluille ja Turengin yhteiskoululle).

Maaliskuun alussa ruokaa aletaan viedä myös Turengin koululle ja kaikkiin Turengin päiväkoteihin.

Sairaalaan ja vanhainkotiin

Toukokuun lopulla ja kesän alussa, kun koulut loppuvat, toiminta ulotetaan vanhusten aterioihin. Tuuvinki alkaa valmistaa koko Tapailan alueen ateriat eli esimerkiksi vanhainkodin ja sairaalan ruoan.

– Kun koulut loppuu, keskitymme sairaalaan ja Tapailakotiin. Niihin toimitetaan ruoka seitsemänä päivänä viikossa, Vilkman sanoo.

Viimeinen askel käyttöönotossa hypähdetään elokuussa koulujen alkaessa, jolloin ruokaa aletaan kuljettaa Tervakosken kouluille. Tervakoskelle ruoka kuljetetaan jäähdytettynä kahdesti viikossa, kun taas Turengin kohteet saavat ruoan kuumana päivittäin.

Vanhuksille kuumana tai kylmänä

Myös vanhusten ateriapalvelu muuttuu. Vanhukset saavat koteihinsa jäähdytetyn tai lämpimän aterian. Ne, jotka pystyvät lämmittämään ateriansa itse, saavat kylmän aterian. Tämä muutos on edessä toukokuun lopussa.

Kun ruoanvalmistus on siirtynyt Tuuvinkiin, isojen koulujen nykyisistä valmistuskeittiöistä tulee niin sanottuja palvelukeittiöitä. Vain yksi kunnan keittiö, Tapailakodin keittiö, lakkautetaan pian kokonaan.

– Henkilökunnan osalta pakka sekoitetaan täysin, Vilkman sanoo. Moni työntekijä vaihtaa keittiötä. Tuuvingin keittiöstä tulee 11 hengen työpaikka.

Henkilökunta vähenee

Keittiöuudistus vähentää henkilökunnan tarvetta. Ketään vakinaista ei irtisanota, mutta joitakin työntekijöitä jää tänä vuonna eläkkeelle. Lisäksi kunta ei jatka määräaikaisten keittiötyöntekijöiden työsuhteita.

Tuuvinkiin muuttavat esimerkiksi kokit Raili Oksanen ja Maarit Meriläinen Turengin koulun aluekeittiöstä.

Oksanen sanoo olevansa odottavalla kannalla. Näin isoa muutosta ei ole hänen työurallaan ole aiemmin sattunut. Hän on ehtinyt työskennellä samassa koulukeittiössä jo 38 vuotta.

– Työ muuttuu siten, että uudessa keittiössä teen vain ruokaa. Minulla ei ole enää tarvikkeiden tilausvastuuta, Oksanen sanoo.

– Uudessa keittiössä tehdään isot massat ruokaa. Ruokaa tehdään tuhansille, kun nykyään teemme 800:lle, Oksanen ja Meriläinen vertailevat.

Oksanen aloittaa uudessa keittiössä kesäkuun alussa, mutta Meriläinen jo maaliskuun puolivälissä.

Yksi töissä viikonloppuna

Tuuvingissa työskennellään pääasiassa kello 7:stä 15:een. Yksi työntekijä on kuitenkin arkisin töissä kello 18:aan. Viikonloppuvuoroissa on myös aina vain yksi työntekijä kerrallaan.

Vuorot kiertävät. Ainoastaan erikoisruokavaliokokit tekevät aina tavallista aamuvuoroa. Näitä dieettikokkeja on kaksi.

– Ensimmäistä kertaa meillä on oma valmistustila ja omat säilytystilat erikoisruoille, Vilkman kehuu.

Ruokapalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää kertoo, että ensi syksynä Janakkalassa toimii Tuuvingin lisäksi enää kolme muuta kunnallista valmistuskeittiötä. Ne ovat Tarinmaan, Löyttymäen ja Tanttalan kouluilla. Ne saavat valtuuston päätöksen mukaan toimia niin kauan kuin niiden laitteet pysyvät kunnossa. (HäSa)