fbpx
Kanta-Häme Janakkala

Janakkalan uusi kunnanjohtaja ei jää kulmahuoneeseen – Laulava tohtori aikoo käydä keskustelua myös kunnan riskiskenaarioista

Janakkalan ruoriin tarttuva Reijo Siltala: "Pystyn toivottavasti yhdistämään henkilöstöjohtamisen ja strategisen talousjohtamisen. Uskoisin, että juuri sitä valinnallani haettiinkin."
Reijo Siltala aloittaa Janakkalan kunnanjohtajana juhannuksen jälkeen ja muuttaa Janakkalaan kesän aikana. Kuva: Tomi Vesaharju
Reijo Siltala aloittaa Janakkalan kunnanjohtajana juhannuksen jälkeen ja muuttaa Janakkalaan kesän aikana. Kuva: Tomi Vesaharju

– Janakkalan kiinnostavuudessa yhdistyi monta eri asiaa, niistä tärkeimpänä äärimmäisen hyvä sijainti siinä kahden kaupungin välissä ja hyvien liikenneyhteyksien varrella, sanoo Janakkalan uusi kunnanjohtaja Reijo Siltala.

– Tähän sijainnin tuomaan potentiaaliin voi uskoa aika hyvillä mielin. Kunnalla on varmasti tulevaisuudessakin menestymisen mahdollisuuksia.

Porilainen Siltala, 42, aloittaa uudessa tehtävässään juhannuksen jälkeen.

– Minua on pidetty hyvänä viestijänä ja näkyvyyden tuojana. Kunnanjohtajan homma on nykyään sellainen, ettei sitä voi tehdä kulmahuoneessa istumalla vaan enimmäkseen jossain muualla, entinen Kokemäen kaupunginjohtaja toteaa.

– Verkostoitumista on edesauttanut se, että olen ollut mukana monessa kuviossa ja toimialoja ylittäen.

Riskejä ei sovi sivuuttaa

Siltala kertoo pyöritelleensä eri tehtävissä paljon kuntien talouteen ja strategioihin liittyviä asioita.

– Kun kaikkien kuntien talous menee nyt entistä hankalammaksi, pystyn toivottavasti yhdistämään henkilöstöjohtamisen ja strategisen talousjohtamisen. Uskoisin, että juuri sitä valinnallani haettiinkin, hän summaa.

– Janakkalassa palvelurakenne on tosi vahva, ja se on ollut poliittisten päättäjien tekemä strateginen valinta. Jatkossa täytyy käydä keskustelua myös tähän liittyvistä riskiskenaarioista eli siitä vaihtoehdosta, etteivät kasvusuunnitelmat toteudukaan.

Reijo Siltala on työskennellyt myös tanssimuusikkona.

Kytköksiä Kanta-Hämeeseen

Siltalalla on löyhä henkilökohtainen yhteys uuteen kotikuntaansa: hänen edesmennyt isänsä syntyi Janakkalassa. Lisäksi hänen puolisonsa suku on Kanta-Hämeestä.

– Hänellä on parempi tuntemus Kanta-Hämeen paikalliskulttuurista kuin minulla.

Siltalan Janakkala-perehtyminen on vasta perusasioiden ja paikkojen katsomisen tasolla.

– Opiskelu alkaa vasta siinä vaiheessa, kun alkaa nähdä ja tavata ihmisiä paremmin.

Hän muuttaa puolisonsa kanssa Janakkalaan kesän aikana.

Monipuolinen tausta

Koulutukseltaan Siltala on filosofian tohtori. Alun perin hän valmistui luokanopettajaksi.

– Jo siinä vaiheessa minua houkuteltiin yhteen kiinnostavaan tutkimushankkeeseen. Rahoitusta odotellessani olin vuoden verran opettajan hommissa, ennen kuin aloitin tutkijana yliopistolla. Tutkimme liiketalousinnovaatioita ja innovaatioyrityksiä.

– Vuonna 2008 hyppäsin Huittisten kaupungin elinkeinotoimeen hankevetäjäksi, ja sitä kautta ajauduin kuntapuolelle. Niihin aikoihin sain väitöskirjankin valmiiksi.

Lisäksi Siltala kierteli nuorempana kuppiloita tanssimuusikkona, kosketinsoittajana.

– Olin sellainen pelimannityyppinen soittaja. Kunnollista koulutusta on vain klassisesta laulusta, josta minulla tutkinto. Eli pohjimmiltani olen laulaja.

“Täydennämme toisiamme”

Siltala voitti vastaehdokkaansa, Janakkalan talousjohtajan ja vt. kunnanjohtajan Jenni Jokelan huhtikuussa äänin 21–11.

– Prosessi oli sen verran raskas, että oli varmasti raskasta jäädä kakkoseksi. Mutta en ole aistinut, että se olisi jättänyt mitään jännitteitä välillemme, Siltala sanoo.

Hän ja Jokela muodostavat jatkossa keskeisen työparin.

– Meillä on aika erilaiset profiilit. Uskon, että täydennämme hyvin toisiamme. HÄSA

Reijo Siltala

Aloittaa Janakkalan kunnanjohtajana 24. kesäkuuta.

Syntynyt 1978 Köyliössä.

Työhistoria: Leader Karhuseudun va. toiminnanjohtaja 2019–2020. Perlaconin ja Innovaatioakatemia Reijo Siltalan (oma yritys) konsultti 2018–2020. Kokemäen kaupunginjohtaja 2014–2018. Köyliön kunnan hallintojohtaja 2012–2014. Sataedun va. toimialajohtaja 2011–2012. Hankevastaava Huittisten kaupungilla 2009–2010. Tutkija Turun yliopistossa 2004–2009

Koulutus: Filosofian tohtori 2010. Kasvatustieteen maisteri 2003. General Executive MBA, strateginen liikkeenjohto 2017.

Perhe: puoliso.

Poliittisesti sitoutumaton.

Harrastukset: musiikki, laulaminen, vanhat rannekellot, harrastelentopallo.

Lue myös: Reijo Siltala on Janakkalan uusi johtaja (20.4.)

Menot