fbpx
Kanta-Häme

Janakkalan uusi perusturvajohtaja oivalsi Hämeessä, mitä yhteistä on ampumahiihdolla ja golfilla

Janakkalan uuden perusturvajohtajan Päivi Niirasen huomiot Hämeestä ja Janakkalasta ovat hyvin myönteisiä.
Haluan olla helposti lähestyttävä ja ratkaisukeskeinen johtaja, Päivi Niiranen sanoo. Hän kehuu Janakkalan perusturvan väkeä loistavaksi porukaksi. Kuva: Esko Tuovinen
Haluan olla helposti lähestyttävä ja ratkaisukeskeinen johtaja, Päivi Niiranen sanoo. Hän kehuu Janakkalan perusturvan väkeä loistavaksi porukaksi. Kuva: Esko Tuovinen

Huomio kiinnittyy heti aluksi hiuksiin.

Päivi Niirasen hiukset tulevat puheeksi, sillä suoraan kokouksesta haastattelutilanteeseen saapunut perusturvajohtaja poistuu hetkeksi kampaamaan pitkiä hiuksiaan.

– Yleensä pidän hiuksiani kiinni, mutta tänä aamuna pesin ne lenkiltä tultuani, ja annan niiden nyt kuivua vapaasti.

Aamukymmeneen mennessä nainen oli ehtinyt käydä lenkillä ja istua jo yhden parituntisen kokouksenkin.

– Usein lähden lenkille tai kuntosalille aamuviideltä. Harrastan myös pyöräilyä ja talvisin hiihtoa. Nykyään pelaan myös golfia.

 

Urheilullinen nainen siis. Mutta haastattelun aiheena on varsinaisesti Niirasen uusi työ. Joten miksi Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämispäällikkö haki Janakkalan perusturvajohtajan virkaa?

– Minulla on ollut koko ajan tavoitteena edetä sote-palvelujen hallinnollisiin johtotehtäviin. Urapolkuni on ollut hyvin looginen, Niiranen toteaa.

Hän sai jo hakuprosessin aikana myönteisen kuvan Janakkalan kunnasta.

– Rekrytointi hoidettiin äärimmäisen hyvin. Valintani jälkeen minulle tuli tunne, että olen odotettu ja tervetullut tänne.

Tosin Etelä-Savossa jotkut ihmettelivät, miten vilkas karjalaistyttö voisi viihtyä hitaiden hämäläisten joukossa.

– Ei kyllä ole ollut mitään vaikeuksia. Ihmiset ovat olleet hyvin ystävällisiä.

– Tosin ymmärrän kyllä sen, että olen astunut suuriin saappaisiin pitkäaikaisen perusturvajohtajan Matti Valtosen tilalle.

 

Niiranen vastaa siis kunnan sosiaali- ja terveyspalveluista, ja hänen alaisenaan terveyspuolella toimii muiden muassa ylilääkäri Virpi Kröger. Tätä Niiranen kehuu estoitta.

– Hän on hyvin kehittämismyönteinen lääkäri, ja tällä asialla on merkitystä koko meidän sote-kokonaisuudelle. Tällainen ei ole ollenkaan itsestään selvää.

Niiranen vaihtoi työpaikkaa tilanteessa, jossa valtakunnallinen sote-ratkaisu on edelleen auki. Hän ei anna tilanteen häiritä.

– Janakkalassa on jo ennen minun tuloani linjattu, että kunta on mukana vapaaehtoisessa maakunnallisessa sote-kuntayhtymän valmistelussa.

Niirasen työnantaja vaihtunee siis jossain vaiheessa maakunnaksi. Se ei häntä hätkähdytä.

– Koin jo Etelä-Savossa vastaavanlaisen muutoksen, kun siirryin Mäntyharjun perusturvajohtajan paikalta Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen eli Essoten palvelukseen.

 

Niiranen sanoo, että siinä muutoksessa – niin kuin muutoksissa yleensäkin – oli kaksi puolta: sekä hyviä että huonompia vaikutuksia.

– Joka tapauksessa tiedän, millaista sote-palveluja on järjestää niin kunnassa kuin isommankin organisaation osana.

– Mutta vaikka olemme maakunnallisessa valmistelussa mukana, jatkamme perusarkea täällä normaalisti ja samanaikaisesti kehitämme omia palvelujamme. Emme jää vain odottamaan.

 

Päivi Niiranen muutti keväällä Mäntyharjusta Hämeenlinnaan ja viihtyy hyvin. Kotoaan hän pääsee kätevästi töihin Janakkalaan. Kuntosali ja lenkkipolut ovat lähellä.

Niiranen voisi olla virallinenkin kuntoilun puolestapuhuja, sillä niin paljon hän kehuu liikunnallisia harrastuksiaan.

– Minulla on ampumahiihtotausta, joten olen tottunut liikkumaan paljon. Hikiliikunta on vastapainoa henkiselle työlle, jossa istutaan paljon kokouksissa.

– Golfin aloitin tyttäreni kanssa vasta tänä kesänä Aulangolla. En pidä sitä urheiluna, mutta siinä pitää keskittyä samaan tapaan kuin ampumahiihdossa. HäSa

Päivi Niiranen

Syntynyt Värtsilässä (joka on nykyistä Tohmajärven kuntaa) 1975.

Ylioppilas 1994 (Tohmajärven lukio), sairaanhoitajan tutkinto (Espoon-Vantaan amk), terveystieteen maisteri 2003 (Kuopion yliopisto).

Harrastaa monipuolisesti liikuntaa. SM-tason ampumahiihtäjä nuorten sarjassa 1990-luvun puolivälissä

Perheeseen kuuluu lukioikäinen tytär.

Menot