Kanta-Häme

Janakkalan valtuusto hyväksyi säästöohjelman

Janakkalassa valtuuston kokous kesti maanantaina neuvottelu- ja kahvitaukoineen kaikkineen alle kuusi tuntia. Monessa kunnassa tuokin luokiteltaisiin jo maratonkokoukseksi, mutta Janakkalassa uumoiltiin vielä viime viikolla aivan muuta.

Esimerkiksi kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.) arveli, että budjettivaltuustossa saatetaan istua kellon ympäri. Tältä vältyttiin, kun valtuustoryhmien puheenjohtajat sorvasivat yhdessä kompromissiratkaisun, joka siirtää pikkukoulujen kohtalosta päättämisen käytännössä uudelle valtuustolle.

Keskustelu valtuustossa keskittyi uusiin koulukeskuksiin, joiden suunnittelu ja tarveselvitys nyt käynnistyvät, sekä Ilveslinnan alueen uuteen päiväkotiin.

Löytynoja ja muutama muukin muistuttivat kuitenkin, että molemmat päätökset ovat vain osa kokonaisuutta. Ensi vuoden talousarvio ja lähivuosien taloussuunnitelma sisältävät monikymmenkohtaisen ohjelman, jonka jokainen osa on tärkeä talouden tasapainottamisessa.

Siihen on kirjattu muun muassa vanhainkodin muuttaminen tehostetun palveluasumisen yksiköksi, sairaalapaikkojen vähentäminen, kiinteistöjen myynti ja kuntouttavan luokan perustamisen siirto.

Henkilöstömenojen karsinta yhdellä prosentilla jokaisena taloussuunnitelman vuotena herätti valtuustossa myös keskustelua. Esimerkiksi Ari-Pekka Jaatinen (vas.) oli huolissaan henkilöstön jaksamisesta.

Henkilöstösäästöt on tarkoitus toteuttaa ilman irtisanomisia ja lomautuksia, mutta toimenkuvan ja tehtävien muutoksia se tietää työntekijöille.

– Meillä eläköityy paljon väkeä. Tässä annetaan nyt työntekijöille haaste miettiä, miten tehtävät hoidetaan jatkossa, keskustan Osmo Tokeensuu sanoi.

Tokeensuu pohti myös mittavien kouluinvestointien toteutusta. Janakkalassa on arvioitu alustavasti, että uusien, esikoulusta lukioon ulottuvien koulukeskusten rakentaminen maksaisi yhteensä yli 40 miljoonaa euroa. Turengin osuus olisi noin 30 miljoonaa ja Tervakosken 13.

Työ aloitetaan tarveselvityksellä, jonka yhteydessä ratkaistaan, mitkä pikkukoulut säilyvät ja mitkä eivät. Tokeensuun mukaan kannattaisi myös harkita esimerkiksi Turengin urakan osittamista niin, että ensin tehtäisiin kunnolliset uudet tilat esiopetukselle ja alakoululle, ja yhteiskoulu ja lukio säilyisivät nykyisissä tiloissaan.

– Se merkitsisi rakennusvaiheessa huomattavaa säästöä.

Jos Janakkalan kaikki koululaiset keskitetään tulevaisuudessa kahteen koulukeskukseen, Turengissa koulun oppilasmäärä olisi jopa 1400 ja Tervakoskella 700.

Maanantainen kokous oli Janakkalan tämän vuoden viimeinen. Valtuuston puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) totesi päätöspuheenvuorossaan, että valtuusto siirtyy nyt jatkoajalle. Kuntavaalit pidetään vasta keväällä, ja siksi valtuustokausi vaihtuu kesäkuun alussa eikä vuoden vaihteessa, kuten aiemmin.

– Toivon, että saamme vielä tehtyä jatkoaikamaaleja, hän sanoi.

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic