Kanta-Häme

Janakkalan valtuusto hyväksyi säästöpaketin muutoksitta

Valtuusto keskusteli maanantaina pitkään talouden tasapainottamisohjelmasta, mutta lopulta 4,6 miljoonan euron säästöpaketti hyväksyttiin yksimielisesti.
 
Tosin Ari-Pekka Jaatinen (vas.) katsoi, että asia olisi vaatinut lisäselvittelyjä. Hän esitti, että asian käsittelyä siirretään, mutta äänestyksessä siirtoesitys sai vain neljän valtuutetun kannatuksen.
 
Kouluista yksimielinen ponsi
Kuten jo etukäteen uumoiltiin, eniten keskustelua herätti kyläkoulujen tulevaisuus. Säästöpaketissahan kerrotaan lakkautusaikataulu kaikille kaksiopettajaisille kouluille, mutta euromäärissä koulujen lakkauttamista ei ole otettu huomion.
 
Kouluasia oli vaikea paikka ainakin monille perussuomalaisille, keskustalaisille ja kokoomuslaisille. Silti koulutekstikin sai jäädä säästöpakettiin, mutta sen seuraksi hyväksyttiin kuitenkin ponsi muun muassa kouluverkkoselvityksestä. 
 
Kyse oli lopulta keskustan Mikko Kauton ponnesta, johon oli yhdistetty asioita vihreitten Piia Marttisen ponsiesityksestä.
 
Kouluverkkoselvitys tehtävä
Ponnessa esitetään, että ennen kuin pienten koulujen asiaa valmistellaan talousarviossa, koulutoimen pitää tehdä kouluverkkoselvitys. Tässä selvityksessä tulee tarkastella oppilaaksiottoalueita ja sitä, voisiko kaksiopettajaisia kouluja laajentaa 3–4-opettajaisiksi. 
 
Niin ikään tulisi miettiä, voiko oppilaita suunnata määrätietoisesti pikkukouluihin, ja helpottaisiko se isojen koulujen tilanahtautta.
 
Kaavoituskin pitäisi ottaa kouluasiassa huomioon ja koulukuljetusten kustannukset tutkia.
 
Kuntalisää leikataan
Toinen asia, joka herätti paljon keskustelua, oli lasten kotihoidon kuntalisän leikkaus siten, että määräraha puolitettaisiin nykyisestä.
 
Maria Penttinen (kesk.) ehdotti tätä koskevaa pontta, mutta valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.) totesi, että Penttisen ponsi muuttaisi itse säästöpakettiehdotusta, joten sitä ei voi käsitellä pontena. Ponsi raukesi siis siihen.
 
Kouluasia ja kotihoidon kuntalisä ovat saaneet janakkalalaiset aktiivisiksi. Valtuustolle annettiin tiedoksi, että pikkukoulujen puolesta kerätyn adressin on allekirjoittanut 318 kuntalaista ja kotihoidon kuntalisää koskevan adressin 260 henkilöä. Molemmista asioista on jätetty valtuustolle myös useita erillisiä kannanottoja.
 
Lisäksi yhdessä kannanotossa vastustetaan musiikkiopiston rakennuksen myyntisuunnitelmaa.
 
Lisää säästöjä luvassa
Toinen ponsi hyväksyttiin yksimielisesti. Esko Helle (vas.) esitti, että säästöpaketista johtuvat kunnanhallituksen ja lautakuntien päätökset sekä työnjohdolliset ratkaisut tuodaan säännöllisesti tiedoksi valtuustolle.
 
Kunnan taloudesta puhuttiin kokouksessa negatiiviseen, jopa pessimistiseen sävyyn.
 
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) ja moni muukin huomautti, että 4,6 miljoonan menoleikkaukset eivät edes riitä, vaan tulevaisuudessa pitää säästää vielä lisää.
Kun otetaan huomioon verotulojen ja valtionosuuksien väheneminen ja sairaanhoitopiiristä tuleva lisälasku, lisäsäästöä tarvitaan vielä kolme miljoonaa.
 
Kaiken säästämisen taustalla on tietenkin kunnan itsenäisyystavoite. Kalevi Ilmarinen toi kokoukseen virkavapaalla olevan kunnanjohtajan Anna-Mari Ahosen viestin siitä, että jos kunta ei tee säästöpäätöksiä itse, se antaa vallan valtioneuvostolle ja kuntaliitoksen kohdekunnalle.
 
Säästöpaketti valmisteltiin ohjausryhmässä, johon kuului konsultin ja kolmen virkamiehen lisäksi yksi edustaja jokaisesta poliittisesta ryhmästä. Esko Helle arvosteli jälleen sitä, että ohjausryhmä teki työnsä salassa.
 
Vaihtokauppoja ei tehty
Ohjausryhmän jäsenet Esa Silvennoinen ja Kalevi Ilmarinen vakuuttivat, että ohjausryhmässä ei tehty mitään vaihtokauppoja.
 
– Se ei ole kuulunut tapoihini, eikä kuulunut nytkään, Silvennoinen sanoi.
 
Reijo Löytynoja (sd.) ihmetteli sitä, ettei kunnan henkilöstön tilanne herättänyt keskustelua. Hän olisi odottanut keskustelua myös tulevista veronkorotuksista.
 
Vs. kunnanjohtaja Pekka Harju antoi kokouksen lopuksi valtuutetuille läksyjä. Valtuutettujen tulisi perehtyä kesätauolla sekä kuntarakenne- että sote-asiaan. Ne asiat ovat kuitenkin edessä heti syksyllä. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic