Kanta-Häme

Janakkalan valtuusto keskusteli kotihoitoa koskevasta aloitteesta ja henkilökunnan jaksamisesta

– Meitä huolestuttaa se, ettei ole yhtenäistä tilannekuvaa siitä, missä kotihoidossa mennään, sanoi Miikka Anttila (vas.) Janakkalan valtuuston kokouksessa maanantaina. Valtuusto käsitteli vasemmistoliiton valtuustoryhmän tekemää valtuustoaloitetta vanhusten kotihoidosta.

Anttilan mukaan kuntalaisilta on tullut huolestuttavia viestejä, ja kahdeksan kotihoidon työntekijää on irtisanoutunut.

– On tapahtunut sellaista, että vanhus on saanut aamupäivän lääkkeet puolenpäivän jälkeen ja iltalääkkeet iltapäivällä.

Anttila toisaalta kiitteli valtuustoaloitteen takia tehtyä selvitystä, toisaalta hän huomautti, ettei selvityksestä saa kuvaa siitä, kuinka paljon kotihoidossa tehdään töitä vajaamiehityksellä ja kuinka paljon on sellaisia sairauslomia, joihin ei palkata sijaista.

– Edelleen olemme huolissamme palvelun laadusta, henkilökunnan jaksamisesta ja resursseista.

Perusturvajohtaja Matti Valtonen selvitti valtuustolle, että äskettäin tehty muutos kotihoidossa on jopa suurempi kuin 2000-luvun alun muutos, jolloin kotipalvelu ja kotisairaanhoito yhdistettiin.

Mobiilin eli tablettitietokoneiden käyttöönotto toteutettiin noin vuosi sitten Tervakoskella, ja myöhemmin myös Turengissa.

– Olemme tekemässä digiharppausta. Olemme ottaneet käyttöön uudet välineet, jotka lisäävät kotihoidon tuottavuutta. Muutos on iso, ja se kivistää ja kestää. Muutos tehdään asiakkaiden tarpeista, ja tavoitteena on saada asiakkaille enemmän aikaa, Valtonen korosti.

Reijo Löytynoja (sd.) ymmärsi kotihoitoa koskevan huolen. Hän huomautti, että mobiiliuudistus oli aikanaan valtuuston tahto.

Kotihoidon työntekijöiden sijaisuuksia varten aiotaan perustaa niin sanottu resurssipooli. Löytynoja toivoi, että resurssipooli auttaa tulevaisuudessa kotihoidon tilannetta.

Anita Ventola (ps.) ja Ari-Pekka Jaatinen (vas.) eivät olleet vakuuttuneita siitä, että tilanne kotihoidossa on kunnossa.

– Puheet siitä, että hyvin menee, on sanahelinää. Mobiililaite on hyvä, mutta se ei tuo käsiä lisää. Siellä ollaan tosi huonossa hapessa tällä hetkellä, Ventola sanoi.

Valtonen vakuutti kuitenkin edelleen, että kotihoito on hyvä yksikkö tällä hetkellä ja yhä paremmaksi tulossa.

Toisesta esityslistalla olleesta valtuustoaloitteesta puhuttiin vähemmän. Keskustan viime syksynä tekemä valtuustoaloite koski kevyen liikenteen väylän rakentamista Tervakosken ja Riihimäen välille.

Kunta on saanut Uudenmaan ely-keskukselta tiedon, että sillä ei ole mahdollisuuksia edistää 130-tien varteen ehdotettua pyörätietä. Ely arvioi, että yhdeksän kilometrin mittainen väylä maksaisi useita miljoonia euroja.

Kunnan tekninen lautakunta ja kunnanhallitus esittivät, että asia käsiteltäisiin seuraavan talousarviokäsittelyn yhteydessä eli ensi marraskuussa. Valtuusto oli samaa mieltä.

Mikko Viskari (sd.) kehotti miettimään, voisivatko hyvät kevyen liikenteen väylät olla yksi keino houkutella uusia asukkaita kuntaan.

– Liikkumisen tukeminen auttaa pitämään muitakin kustannuksia pieninä, Viskari huomautti. HäSa

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic