fbpx
Kanta-Häme

Janakkalan valtuusto päätti budjetista muutoksitta

Janakkalan valtuusto pääsi maanantai-iltana budjetti- ja veroäänestyksiin vasta kello 21:n jälkeen. Ainakaan neljä ensimmäistä äänestystä eivät tuoneet muutoksia kunnanhallituksen esityksiin.

Janakkala päätti nyt ensimmäisen kerran sekä veroista että budjetista samassa kokouksessa. 

Kiinteistöveroihin tulee kunnanhallituksen esittämä 0,10:n prosenttiyksikön korotus. Lisäksi tulee 4,0 prosentin kiinteistövero rakentamattomalle tontille, mikä Janakkalassa on uusi asia.

Tästä asiasta keskusteltiin ja tästä myös äänestettiin. Kokoomuksen ryhmäjohtaja Ari Laivola esitti, ettei tätä veroa tulisi. Äänestysnumeroiksi tuli 27–16, joten vero tulee voimaan.

Hyvin paljon kokouksessa keskusteltiin elinkeinokehittäjästä, jota keskustan ryhmäjohtaja Mikko Kautto esitti. 

Hän lievensi esitystään keskustelun myötä niin, että pesti olisi ollut vain kahdeksi vuodeksi. Lisäksi Kautto esitti, että palkkaus olisi ollut osin tulosperusteinen.

Äänestyksessä Kauton esitys kuitenkin hävisi äänin 27–14, 2 tyhjää. Elinkeinokehittäjää ei siis palkata ensi vuonna.

Kouluistakin taas keskusteltiin. Kunnanhallitus esitti, että kyläkouluille tulisi eräänlainen 28 oppilaan turvaraja. Koulu voitaisiin lakkauttaa vain jos oppilasmäärä olisi kahtena vuonna peräkkäin alle 28 oppilasta, ja ennuste olisi vielä seuraavallekin vuodelle alle 28.

Sosiaalidemokraattien Rauno Kurki esitti, että koulutkin voitaisiin kuitenkin ottaa huomioon silloin, kun kunnassa punnitaan säästökohteita ja tehdään vaikeita säästöpäätöksiä. Tämä esitys ei tullut voimaan, sillä se sai vain 13 ääntä.

Keskustelun aikana Miikka Anttila (vas.) huomautti, että valtuusto voi kyllä vaikka vuoden päästä jälleen keskustella koulujen lakkauttamisesta, vaikkei se ehkä kunniallista olisikaan.

Myös kunnan strategiasta keskusteltiin. Kunnan kärkihankkeiksi on budjettikirjassa mainittu muun muassa yksityisten maiden kaavoittaminen. Jaana Kivistön (vas.) mielestä tällainen asia pitäisi poistaa kärkihankkeista. Asiasta äänestettiin, mutta äänin 34–9  kaavoitusasia jäi kärkihankkeiden joukkoon.

Yleiskeskustelussa puhuttiin tietysti paljon kunnan taloustilanteesta. Keskustelua luonnehdittiin apeaksikin, sillä Janakkalan talousarviohan on 1,9 miljoonaa miinuksella, eivätkä lähivuodetkaan ole menossa plussan puolelle.

– Negatiivisesta uutisoinnista huolimatta on löydettävä viisautta ja rohkeutta löytää korjausliikkeet ja varottava tekemästä ratkaisuja, jotka vain lisäävät kustannuksia, kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.) sanoi.

Kokoomuksen Esa Silvennoinen sanoi olevansa hyvin huolestunut talouden tilasta. Hän ihmetteli, kuinka syksyn aikana ei ole esitetty uusia säästöehdotuksia.

– Kaikki kumuloituu. Minä sanon, että tämä on kriisi, mutta täällä ei edes haluta hoitaa tätä asiaa, Silvennoinen puuskahti. HäSa

Menot