Kanta-Häme Janakkala

Janakkalan valtuusto päätti veroista ja budjetista – Lasten kotihoidontuen kuntalisästä äänestettiin

Kristillisdemokraattien kuntalisäehdotus ei mennyt läpi.
Kuva: Esko Tuovinen
Kuva: Esko Tuovinen

Valtuusto hyväksyi ensi vuoden budjetin ilman euromääräisiä muutoksia. Niin ikään veroprosentit päätettiin maanantaisessa kokouksessa esitysten mukaan.

Kahdesti sentään äänestettiin. Piia Aitto-oja (kd.) toi jälleen esiin kotihoidontuen kuntalisän, josta hän teki valtuustoaloitteen runsas vuosi sitten.

Kristillisdemokraattien ainoa valtuutettu esitti ryhmäpuheenvuorossaan, että kuntalisä otettaisiin käyttöön ensi vuonna ja että se koskisi kaikkia alle kolmivuotiaita kotihoidossa olevia lapsia.

Koska kyseessä oli ryhmäpuheenvuoro, esitys ei vaatinut kannatusta päästäkseen äänestykseen. Äänestysnumerot olivat kuitenkin 22-11, joten kuntalisä ei päässyt mukaan talousarvioon eikä -suunnitelmaan.

Kuntalisän vaikutus sivistyslautakunnan alaisiin käyttötalousmenoihin olisi ollut arviolta 303 000 euroa vuodessa.

Toinen äänestys käytiin moottoritien liityntäparkin laajennuksesta Tervakoskella. Sitä esitti Sirpa Autio (kesk.) ja kannatti Anita Ventola (ps.). Esitys meni kumoon äänin 23-10.

Veroprosentit säilyvät ennallaan

Ennen talousarviokäsittelyä valtuusto päätti yksimielisesti, että kunnan veroprosentti säilyy 21,0:ssa. Näin Janakkalassa on ensi vuonna sama veroprosentti kuin Hämeenlinnassa.

Lue myös: Hämeenlinna korottaa kunnallisveroa – Kokoomus yllätti Hämeenlinnan valtuuston täysin ennen veroäänestystä

Myös kiinteistöverot säilyvät Janakkalassa nykyisellä tasolla. Yleinen kiinteistövero on siten ensi vuonnakin 1,10 prosenttia, vakituisten asuinrakennusten vero 0,50, muiden asuinrakennusten vero 1,10 ja rakentamattoman rakennuspaikan vero 4,00 prosenttia. Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti on 0.

Valtuuston budjettikeskustelusta tarkemmin tiistaina verkossa ja keskiviikkona printtilehdessä. HäSa

Lue myös: Janakkalan budjetti lupaa hyvää ja huonoa – Terveyskeskusmaksut kallistuvat ensi vuonna (12.11.2019)